Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élenjárók

Szöveg: Galambos Sándor |  2019. június 18. 13:21

Eredményesen teljesítették tíz modulból álló felkészítésük kétharmadát a Hajdú-Bihar megyében tavaly év végén önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalt katonák. A kiképzési és szolgálati feladataik ellátása mellett ugyanakkor aktív résztvevői a különböző ünnepi megemlékezéseknek, kulturális rendezvényeknek is, dalárdát és közelharccsoportot alapítottak, sportolóikat a megye legjobbjai közt jegyzik.

https://honvedelem.hu/kiadvanyok/magyar_honved/magyar_honved_2019_majus
1599204130
A területvédelmi tartalékosok idei kiképzési éve Hajdú-Bihar megyében a debreceni, a hajdúhadházi, a hajdúnánási, a hajdúszoboszlói, a derecskei és a püspökladányi járási századok új tagjainak összevonásával kezdődött. Az önkéntesek április végére sikeresen teljesítették a 120 órás felkészítésük első hét moduljának követelményeit. A katonai alapismeretek elsajátítását követően – a rendszeres alaki és katonai testnevelési foglalkozások mellett – többek között tereptan, híradó, informatikai, műszaki, egészségügyi, területvédelmi és általános harcászati foglalkozásokon vettek részt. A kiképzésük tereptannal, harcászattal és lőkiképzéssel folytatódik, majd a tizedik modul zárásaként éles lőgyakorlatot fognak végrehajtani. A következő felkészülési időszak pedig a szolgálati beosztásaiknak megfelelő szakmai ismeretek elsajátításával telik majd.

1599204130
A 3. területvédelmi zászlóalj kiképzőszázadának Lajtos Ábel százados a parancsnoka. A felkészültségüket már különböző missziókban, hazai és nemzetközi gyakorlatokon is bizonyító kiképzők többsége korábban az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál szolgált. A tartalékos katonák felkészítését a debreceni Kossuth-laktanyában, valamint a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison tartják, Püspökladányban, Hajdúnánáson és Berettyóújfaluban pedig az önkormányzat biztosít helyszíneket.

1599204131
– Az önkéntességből eredően a zászlóalj tartalékos katonái szinte valamennyien aktív dolgozók vagy nappali képzésen tanuló diákok, akiknek az elfoglaltságaikat a behívások tervezésekor figyelembe kell vennünk. Ezért a modulok foglalkozásait több alkalommal, bontva tudjuk csak megtartani, hogy mindenkinek lehetősége legyen a számára legmegfelelőbb helyszínt és időpontot kiválasztani a felkészülésre. Ugyanakkor a tartalékosok vegyes életkoráról és eltérő fizikai képességeikről sem feledkezhetnek meg a kiképzőink. A terheléseket ennek megfelelően személyre szabottan, a fokozatosság elvét betartva határoztuk meg annak érdekében, hogy a százhúsz órás kiképzés végére valamennyien azonos szintre kerüljenek. A tizedik modul követelményeinek elsajátítása után pedig felkészített tartalékos katonaként folytatják a szolgálatukat. Részt vehetnek, és részt is fognak venni a Magyar Honvédség gyakorlatain, kiképzési foglalkozásain, valamint katasztrófavédelmi feladatok esetén is számítanak a segítségükre. A felkészítések során készségszinten elsajátított ismeretek egy jelentős része ugyanakkor a polgári életben is hasznosítható. Kiváló példa erre Pikó Ákos őrvezető esete, aki tavaly nyáron az egészségügyi kiképzésen tanultakat alkalmazva mentette meg egy fiatal lány életét: újraélesztette, majd átadta a kiérkező mentőknek. A történtek óta szakaszvezetővé előléptetett ifjú a Brassai Sámuel Gimnázium és Szakgimnázium diákja, aki a nyári szünetben egy hónapot töltött alapfelkészítésen – foglalta össze tapasztalatait Czill István alezredes, a 3. területvédelmi zászlóalj parancsnoka.

A kiképzési és szolgálati feladataik ellátása mellett Hajdú-Bihar megye területvédelmi tartalékos katonái szabadidejük egy részét is közösen töltik. Beilleszkedtek Debrecen helyőrség sport- és kulturális életébe, aktív résztvevői lakóhelyük közösségi rendezvényeinek is. Az önkormányzatok felkérésére például rendszeresen teljesítenek katonai tiszteletadást a nemzeti ünnepeinken szervezett megemlékezéseken.

1599204131
– Érdeklődési körök alapján baráti közösségek szerveződtek a zászlóaljunknál. A legutóbbi Bocskai Portya elnevezésű teljesítménytúra 70 kilométeres távját például négy, míg a 40 kilométerest kilenc önkéntesünk teljesítette. A Doni Hősök Emléktúrán huszonnégy katona képviselte a zászlóaljunkat, többen pedig az „Elfeledett Emlékezet" Háborús Kegyeleti Kutatócsoport munkájába kapcsolódtak be. Tudomásom szerint az ország első és eddig egyetlen, önkéntes területvédelmi katonák alkotta kórusa is nálunk alakult másfél évvel ezelőtt Debrecenben. A Tartalékos Dalárda nevű csoportnak már húsz tagja van, különböző kulturális fesztiválokon, katonai rendezvényeken, iskolai és városi ünnepségeken szerepelnek. Természetesen egyenruhában állnak színpadra, elsősorban régi katonadalokat és bakanótákat énekelnek. Tavasszal például az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó ünnepi programsorozat keretében léptek fel a Nagysándor József laktanyában és a balmazújvárosi Bocskai István általános iskolában – sorolta Czill alezredes.

1599204131
A zászlóalj önkéntesei a különböző sportágakban is remekelnek. Egy katonai közelharccsoportot is alapítottak, a lőversenyeken pedig rendszeresen kimagasló eredményeket érnek el. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Hajdú-Bihar megyei szervezete tavalyi bajnokságának női egyéni összetett versenyét például Reskó Andrea önkéntes műveleti tartalékos főtörzsőrmester nyerte meg, Tóth Mihály tartalékos hadnagy pedig férfi pisztoly egyéniben második helyezést ért el. Szabó Dávid önkéntes területvédelmi tartalékos törzsőrmester személyében világbajnok katonája is van a zászlóaljnak. A huszonöt éves tanár ugyanis Európa-bajnoki győzelme után tavaly, a görögországi Spártában rendezett crossfit Spartan Trifecta világbajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott. Mindhárom – különböző távú – futamot megnyerte, ráadásul nemcsak a saját korcsoportjában, hanem az abszolút kategóriában is maga mögé utasított mindenkit.

Hajdú-Biharban egyre többen érdeklődnek az – akár családbarátnak is nevezhető – önkéntes szolgálat vállalásának feltételei iránt. Előfordul az is, hogy férj és feleség, apa és fia együtt írják alá a regisztrációs lapokat. A 3. területvédelmi zászlóalj állományának huszonhét százalékát hölgyek alkotják. A jelenleg zajló kiképzés résztvevői és a még folyamatban lévő regisztrációk, szerződéskötések alapján a jelentkezők életkora 18 és 60 év között mozog. A végzettséget és a szakmát illetően is nagyon vegyes a kép: fizikai munkások, irodai dolgozók, vállalkozók, értelmiségiek, volt katonák és rendőrök vállalták, hogy munka mellett, szabadidejükben részt vesznek a tartalékos kiképzésen.

1599204131
A megye járási székhelyein megalakított tíz területvédelmi században önkéntes szolgálatot vállaltak létszáma alapján a zászlóalj feltöltöttsége jelenleg több mint 35 százalékos – a debreceni alegységé 80 százalék fölötti. A 120 órás tartalékos alapfelkészítés tíz moduljának követelményeit eddig hetvenegyen teljesítették, jelenleg pedig több mint kétszáz önkéntes felkészítése zajlik. A már kitöltött regisztrációs lapok, valamint a folyamatban lévő egészségügyi alkalmassági vizsgálatok száma alapján május végére a megye tartalékosainak létszáma valószínűleg meg fogja haladni a háromszázötven főt. A 18. életévüket betöltött középiskolás diákok, valamint az egyetemek és főiskolák hallgatói részére szorgalmi időn túl szervezett 20 napos nyári felkészítést követően pedig a tervek szerint már több mint kétszázötven, alapfelkészítést végrehajtott tartalékos katonája lesz a megyének.

Szerződéses katonai szolgálatot a megye területvédelmi tartalékosai közül az elmúlt évben heten vállaltak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára pedig hárman adták be a jelentkezési lapjukat. Egyikük az idén érettségiző Máté Csaba önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető. A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium végzős diákja tüzértisztnek készül – főtörzsőrmesteri rendfokozattal szolgáló édesapja a területvédelmi tartalékos zászlóalj kiképzőszázadának altisztje.

1599204131
* * *

Hajdú-Bihar megye zászlóalja az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred kötelékébe tartozik. Az egység megbízott parancsnoka, Horváth András alezredes az országban elsőként vette át Benkő Tibor honvédelmi minisztertől a köztársasági elnök által adományozott csapatzászlót, amelyre a névadó Vattay Antal altábornagy lánya, Vattay Eleonóra kötött zászlóanyaként szalagot. Az eskü szövegét a 3. területvédelmi zászlóalj katonája, Máté Csaba önkéntes területvédelmi tartalékos tizedes (ma már szakaszvezető) mondta elő társainak.

1599204132
* * *

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. területvédelmi zászlóalja az ellenséggel szemben tanúsított hősies magatartásáért 1915-ben I. Osztályú Ezüst Vitézségi Éremmel kitüntetett Oláh Sándor őrmester nevét tervezi felvenni. A 20. honvéd gyaloghadosztály 3. honvéd gyalogezredének altisztje a kitüntetésre történő felterjesztés indoklása szerint „századával 1915. május 7-én Laborczfőtől északkeletre, a Weretyszow nevű magaslaton állott harcban az oroszokkal, ahol szakaszparancsnoka a nehéz küzdelmekben megsebesült. Ekkor saját elhatározásából átvette szakaszának vezetését és a legnagyobb gyalogsági golyózáporban, valamint tüzérségi tűzben halált megvető bátorsággal vezette rohamra embereit a megerősített orosz állások ellen, melyekbe sikeresen be is tört. 1915. május 9-én délután 3 órakor szakaszával elfoglalta Wola-Piotrowát és ez alkalommal 81 foglyot ejtett."

Fotó: Kovács Károly törzsőrmester, Dévényi Veronika, a szerző és archív