Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országgyűlés: napirend előtt a honvédelmi fejlesztésekről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. június 18. 14:19

A honvédelemről és a honvédelmi fejlesztésekről is szó esett az Országgyűlés június 18-ai, keddi ülésnapján, napirend előtt.

Napirend előtti felszólalásában Aradszki András (KDNP) a Magyar Honvédség rendszerváltozáskori állapotát idézte fel és úgy vélte: a NATO-csatlakozással következett be egy fordulat a honvédelmi fejlesztések terén, azonban a gyurcsányi időszakban ismét csökkentek a források. Ma az új európai biztonságpolitikai kihívások – például a migráció és a közelünkben lévő háborús helyzet – szükségessé teszik a haderő fejlesztését, így ezek a célok a 2020-as költségvetésben is helyet kapnak, jövőre mintegy 600 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédelem.

Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: valóban rekord költségvetési összeget, 616 milliárd forintot biztosítanak a haderőre 2020-ban. Az a cél, hogy a térség meghatározó haderejét hozzuk létre – hangoztatta. A haderő legfontosabb feladatának a határvédelmet, Magyarország és Európa határainak védelmét nevezte.

Németh Szilárd felidézte: 2002 és 2010 között éppen a NATO-ra hivatkozva állították le a fejlesztéseket. „Mi ezzel ellentétben azt mondjuk, hogy a saját honvédségünket kell fejleszteni, mert a NATO is ezt írja elő" – fogalmazott.

 * * *

A honvédség létszámplafonját a jövőben is az Országgyűlés határozza meg, ám a tényleges, szükséges létszámról a kormány dönthet határozatában – ismertette a Magyar Honvédségnél rendszeresíthető beosztások számáról szóló előterjesztés szükségességét a szaktárca államtitkára.

Németh Szilárd elmondta: a kormány a jelenlegi 37 ezer 650 státusz megtartásával szabályozza újra a honvédségnél betölthető beosztásokat.

Az államtitkár szólt a haderőfejlesztésről, amelynek célja nemcsak eszközbeszerzés a hadviselés minden területén, hanem előtérbe helyezi az állomány folyamatos képzését, felkészültségének biztosítását is.

Szólt a hibrid hadviselésről és arról is, hogy növekedett a határvédelem létszámigénye, így abban a honvédség is részt vesz.

Bírálta a szocialista kormányokat, kijelentve: tudatosan építették le a katonai képességeket és felezték meg a létszámot, „tudatosan tették tönkre a Magyar Honvédséget".