Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életének értelme a haza és mások szolgálata volt

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. július 15. 16:19

Katonai tiszteletadással kísérték utolsó útjára Juhász Attila posztumusz hadnagyot, a Hortobágyon szolgálatteljesítés közben elhunyt első osztályú tűzszerészt, járőrparancsnokot Várpalotán, július 15-én.

1596016823

Juhász Attila posztumusz hadnagyot gyászoló családtagjain, barátain, ismerősein és bajtársain kívül elkísérte utolsó útjára többek között dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Dankó István, a HM közigazgatási államtitkára, dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese, Huszár János vezérőrnagy, az MH Összahaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka, dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára, dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a tűzoltóság, a rendőrség és a katasztrófavédelem képviselői. Néhai bajtársa előtt lerótta kegyeletét a hortobágyi tragédiában megsérült; de a kórházat azóta már elhagyó Tóth Péter főtörzsőrmester is.

Csurgó Attila ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka búcsúbeszédében elmondta: Juhász Attila posztumusz hadnagy életének emlékeit nem lehet néhány gondolattal felidézni. Életpályájának ismertetésekor a parancsnok kiemelte: nem csupán belföldön, de külföldön is sokan köszönhetik neki életüket, és biztonságukat.

1596016823

„2012-ben Afganisztánban teljesített külszolgálata során társaival egy üzemanyag-szállító jármű alá rejtett robbanótest hatástalanításával gyakorlatilag egy egész várost, és sok civilt mentettek meg a pusztulástól. Munkáját az önálló problémamegoldás, a magas fokú kezdeményezőkészség és az önképzés jellemezte. Döntéseit a feladatok során mindig megalapozottan, az összes rendelkezésre álló információ alapján hozta meg. Parancsnokai mindig elismerően nyilatkoztak mindennapi munkájáról – a fegyelmezett munkavégzést pedig beosztottaitól is megkövetelte. Igazi mentor volt, bajtársai sokat tanultak tőle – nem csak szakmailag. Hadnagy úr, köszönjük a szolgálatod, nyugodj békében! " – búcsúzott Juhász Attila posztumusz hadnagytól a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség teljes személyi állománya nevében a parancsnok.

1596016823

Várpalota városának nevében Talabér Márta polgármester is lerótta kegyeletét a hősi halált halt tűzszerész előtt. Mint mondta: Juhász Attila posztumusz hadnagy életének értelme a haza, és mások szolgálata volt. Hozzátette: Thury György után sajnos újabb katonahős lépett be a város képzeletbeli panteonjába.

A szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzszerész lelki üdvéért Kálinger Roland őrnagy, katolikus tábori lelkész mondott imát. Úgy fogalmazott: Juhász Attila posztumusz hadnagy szolgálatával nem akart mást, mint biztonságosabbá tenni azt a hazát, ahol gyermekei felnőnek, és ahol az emberek élnek.

„Azt a földet szolgálta, amely az ő áldozata és munkája által még inkább nemzeti kincsünk lehet. A Szózat szavait követve, hős tűzszerészünk vére is egyesül apáink vérével, és még szentebbé teszi ezt a földet" – mondta a tábori lelkész.

1596016823

Fotó: a szerző felvételei