Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a jövő év tervezése

Szöveg: Takács Vivien |  2016. szeptember 8. 13:45

A tárca 2017. évi intézményi munkatervéről, valamint az ehhez kapcsolódó HM-utasítás kidolgozásával kapcsolatos feladatok egységes végrehajtásáról tartottak értekezletet szeptember 8-án, csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.

1596019296

Dr. Dankó István, a tárca közigazgatási államtitkára megnyitójában kiemelte: egy hierarchikus, bürokratikus szabályok szerint működő szervezetben „tudunk kell, hogy mit csinálunk holnap, holnapután, jövő hónapban vagy az adott évben", mert ha nem tudjuk, akkor nem vagyunk képesek hozzátervezni az erőforrásokat sem. Kiemelte: minden minisztériumnak, központi kormányzati szervnek rendelkeznie kell egy éves intézményi munkatervvel.

Az államtitkár visszatekintett az elmúlt két év tapasztalataira is. Mint fogalmazott: a honvédelmi tárca tervezési rendszere kellően rugalmasan kezeli a változásokat. Mindamellett, hogy meghatározza a főirányokat − illetve az ezek eléréséhez szükséges feladatokat − a beépített monitoringrendszer valós adatokat biztosít a végrehajtás helyzetéről.

Dr. Kádár Pál dandártábornok, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály vezetője beszédében a tervezés fontosságáról szólt. „A honvédelmi tárca létszáma korlátos, az emberek teljesítőképessége szintén korlátos. Ha kétszer ennyi feladatunk van, akkor is össze kell tudnunk hangolni a teendőket, amelynek egyetlen módja az, ha átgondoljuk, mit hogyan működtetünk"− mondta.

1596019296

A megbeszélésen a feladatokban részt vevő valamennyi szervezet képviseltette magát. A most kezdődő és december 31-ig tartó tervezési folyamat végére egységes minisztériumi terv születik, amelynek nagy jelentősége van a Magyar Honvédség működésének tekintetében, ez határozza meg ugyanis a 2017. évre vonatkozó feladatokat, és ad iránymutatást a 2018-2019-es év főbb tevékenységei vonatkozásában. A terv elkészítésének alapja a kormányzati stratégiai irányításról szóló kormányrendelet, mely értelmében a tárcáknak minden év december 31-ig el kell készíteniük a következő évre vonatkozó Intézményi Munkatervüket.

A csütörtöki minisztériumi értekezleten pontosították a feladat teljesítéséhez szükséges módszereket és határidőket, valamint megválaszolták a felmerülő kérdéseket.

1596019296

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária