Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött…

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. június 27. 14:36

Több mint százötven fővel vesz részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár az ezekben a hetekben zajló Multinational Land Force (MLF) 2014 nemzetközi gyakorlaton Szlovéniában. A többhetes gyakorlaton olasz, szlovén és osztrák katonákkal együtt dolgoznak a bocskaisok. A gyakorlat célja az, hogy a négy nemzet közös munka és komplex feladatok során adjon számot felkészültségéről.

1595974553

A magyar részről felajánlott MLF-század egy időben több helyszínen, többféle feladatban is részt vesz. A törzs Mariborban tevékenykedik és koordinálja az alegységek kiképzését, míg a páncéltörő alegységek Murska Sobotában vannak, ahol láthatják és megtapasztalhatják a cserekiképzések alatt azt is, hogy más nemzetek hogyan hajtják végre feladataikat, milyen eljárásokkal dolgoznak. Az aknavetők és a mesterlövészek az olasz,illetve szlovén kollégákkal közösen Postojnában hajtják végre feladataikat, amelyek során lehetőség nyílik számukra megismerni egymás fegyverzeti eszközeit, és a feladatrendszerek kidolgozása is közösen történik.

A 39. lövészzászlóalj lövészszakaszai a festői szépségű Cerlkjében gyakorlatoznak. A hét elején helikopteres gyakorlásban volt részük, bár ez annyiban különbözött az eddig megszokottaktól, hogy a szlovén haderő BELL 412 típusú gépeivel hajtották végre a feladatokat. Be- és kirakás, helikopteres szállítás, landing zone (kirakókörlet) átvizsgálása, majd földet érve harcfeladat végrehajtása. Ezeket a tevékenységeket kellett gyakorolni a lövészalegységnek, miközben rajonkénti átcsoportosítást hajtott végre. Nagyon fontos volt, hogy ebben a feladatban a rajok − parancsnokaik vezetésével − önállóan tevékenykedtek, felkészülve ezzel a következő lépcsőfokra, a szakaszonkénti feladat-végrehajtásra. Mindemellett egy elméleti oktatás keretében a bocskais lövészek megismerkedtek a Eurocopter AS 532 AL típusú helikopter sajátosságaival is.

1595974554

A hét második felében a katonák már szakaszszinten tevékenykednek együtt. Feladataik között szerepel járőrözés, konvojkísérés, VIP-személy kísérése és épületharcászat is. A következő feladat az lesz, amikor a két szakasz már együtt tevékenykedik egy komplex gyakorlatsorozat folyamán, miközben az alegység a feladatait a törzsek irányításával és koordinálásával hajtja végre.

Ennek a gyakorlatnak nagyon fontos szerepe van, mert mindamellett, hogy a katonák megmérettetésre kerülnek nemzetközi szinten és környezetben, a törzsek is a partnernemzetekkel közösen végzik a tevékenységek irányítását és koordinálását, s velük közösen dolgozzák ki a harceljárásokat és stratégiákat. Az igazi megmérettetésre egy zárógyakorlaton kerül majd sor, amikor a bejátszott incidensekre kell reagálni és a váratlan helyzeteket kell megoldani a többnemzeti törzsek irányításával.

1595974554

További fotók megtekinthetők az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Facebook-oldalán!