Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenőrzés és éves értékelés

Szöveg: Zsivkó Zsolt őrnagy |  2016. március 1. 13:25

Végrehajtották a 2011. évi Bécsi Dokumentum szerinti értékelő látogatást és terület-ellenőrzést Magyarországon, február 22-25. között a montenegrói szakemberek. Montenegró leendő NATO-országként minden bizonnyal utoljára végezte el ezt a feladatot hazánkban, hiszen tagként már nem szokás ellenőrizni a másik tagállamot.

1596009642

Montenegró képviselői kijelentették, hogy a látogatás elsődleges célja a két ország közötti fegyverzet-ellenőrzési együttműködés keretei közti munka, tapasztalatcsere, illetve további együttműködési lehetőségek keresése. Montenegró az előtte álló csatlakozási feladatokra koncentrálva választotta ki a célalakulatot és az ellenőrzési területet is: az értékelő látogatást a MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezrednél hajtották végre. Az ezred az MH legújabb alakulata, amely egyesíti az eddig meglévő speciális szárazföldi képességeket. Mivel ők is saját speciális alakulat felállítását tervezik, érdeklődve fogadták a tájékoztatót és az alakulat bemutatását is.

1596009642

Az ellenőrzési terület Szentendre, Szolnok és Kecskemét helyőrségeket, valamint a déli határszakaszt foglalta magába, így az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis tájékoztatója után az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis fogadta a montenegrói csoportot. Itt az ellenőrök a bázis feladatainak bemutatása mellett tájékoztatást kaptak a déli határszakaszon folyó határvédelmi feladatokról is. Utóbbit különösen érdekesnek és hasznosnak tartották, hiszen Montenegrót jelenleg még nem érinti a migrációs válság, azonban számolnak azzal a lehetőséggel, hogy a jelenlegi útvonal esetleges változásakor ők is szembekerülnek a problémákkal.

1596009642

A terület-ellenőrzés során, a Bécsi Dokumentum előírásai szerint helikopteres légi megfigyelést is biztosítottunk a montenegrói ellenőrcsoportnak, így ellenőrizhették, hogy a területen nem folyik bejelentésköteles katonai tevékenység.

Fotó: a szerző felvételei