Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elősegítve a közös nyelven való gondolkodást

Szöveg: Antal Ferenc |  2013. június 20. 10:21

Magyarország szempontjából is kiemelkedően fontos a NATO katonai-műszaki munkacsoport ülése, amely a héten zajlik Budapesten, a Stefánia-palotában. A munkacsoport évente kétszer ülésezik, egyszer a brüsszeli NATO-központban, majd valamelyik tagországban. Idén hazánkban.

A NATO katonai-műszaki munkacsoport (MILENG WG) három évvel ezelőtt jött létre. A NATO szabványosítási testület égisze alatt működik, fő feladata a műszaki vonatkozású doktrínák, STANAG-ek, szabványok, előírások harmonizálása, ezek fejlesztése, a tagországok által végrehajtott feladatok tapasztalatainak elemzésével.

1595955941

A Magyar Honvédség − a NATO tagjaként − a Balkántól Afganisztánig részt vesz a szövetség műveleteiben. Emiatt szükséges a missziós területeken kialakult egységes szabványok alkalmazása, amely tartalmazza a jelentési rendszereket, az alkalmazási elveket, a működési rendeket − elősegítve a közös nyelven való gondolkodást.

A munkacsoport ülésén a NATO-országok, a megfigyelő országok, illetve a különböző NATO-parancsnokságok, -szervezetek vezetői vesznek részt. Hazánkban jelenleg húsz nemzet, hét NATO-szervezet, -parancsnokság mintegy 82 képviselője van jelen – mondta a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Katona Zoltán mérnök alezredes, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség Fegyvernemi Osztály kiemelt műszaki referense.

1595955942


Fotó: Tóth László

CímkékműszakiNATO