Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első kézből

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. november 10. 18:11

A békefenntartás elveiről, missziós tapasztalatairól tartott előadást a kecskeméti Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskola KatonaSuli programban résztvevő diákjainak Bolesza Róbert százados.

1595982326

A ciprusi békefenntartó misszió feladatairól, sajátosságairól, hazánk szerepvállalásáról a nemzetközi konfliktusok kezelésében és a külszolgálatra jelentkező katonákkal szembeni követelményekről tartott előadást a Gáspár-szakközépiskola 11/c rendészeti osztályában Bolesza Róbert százados. Az MH Légijármű Javítóüzem alosztályvezető-helyettese korábban két alkalommal szolgált századparancsnok-helyettesi beosztásban a szigeten, legutóbb pedig két évet dolgozott hadműveleti tervező főtisztként Nicosiában, az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) főparancsnokságán. Kiemelkedő munkáját az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárggyal köszönte meg.

1595982326

Az óra elején Istenes Tekla osztályügyeletes angolul jelentett a vendégoktatónak, majd Herman Nándor tartott egy kiselőadást a béke megőrzésében résztvevők feladatairól. Szabó János nyugállományú ezredes, az érettségi tantárgyként választható katonai alapismeretek egyik oktatója elmondta: a diákok most tanulják a béketámogató műveletek témakört. Kézenfekvő volt tehát Bolesza százados felkérése az előadásra. A szakközépiskola egyébként kiváló kapcsolatot ápol a kecskeméti alakulatokkal, a rendészeti osztályok óráin rendszeres előadók a katonák. Két évvel ezelőtt pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter is tartott itt rendhagyó osztályfőnöki órát.

A katonai alapismeret tantárgyat négy éve tanítják a Gáspárban-szakközépiskolában, a végzősök közül általában tízen-tizenöten választják érettségi tantárgyként. Az idei tanévben nyolc osztályban, mintegy kétszáz diák vesz részt a képzésben.

1595982326

Fotó: a szerző felvételei

CímkékKatonaSuli