Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szélsőséges fegyveresekkel végzett az egyiptomi hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 10. 17:37

Nyolc terrorgyanús személlyel végzett az egyiptomi hadsereg a Sínai-félsziget északkeleti részén – jelentette be november 9-én, vasárnap a fegyveres erők szóvivője, aki szerint az elmúlt közel két hétben országszerte összesen huszonhét fegyverest öltek meg.

Mohamed Szamír Abdul-Azíz a Twitter mikroblogon tett bejelentésében elmondta, hogy a nyolc szélsőségest a Gázai övezettel közös határ menti vidéken zajló terrorellenes hadjáratban lőtték agyon szombaton.

A közlemény szerint továbbá letartóztattak tizenhárom embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a környéken felállított ellenőrzőpontok ellen korábban elkövetett fegyveres támadásokban, illetve a katonai járművek által használt utak aláaknázásában.

A főleg beduinok lakta félsziget északkeleti határvidékén október 24-én hajtották végre az utóbbi évek egyik legvéresebb merényletét, amelyben harmincegy katona vesztette életét, több tucat pedig súlyosan megsebesült.

Kairó szerint a robbantásos merényletet valószínűleg a Hamasz iszlamista szervezet által uralt Gázai övezetből, a határ alatt húzódó titkos alagutakon átszivárgott fegyveresek hajtották végre. A vérengzést követően a félsziget északi tartományának nagy részén kihirdették a rendkívüli állapotot, a 13 kilométer hosszú határsávban pedig 500 méter széles biztonsági zónát hoznak létre, amelyet szükség esetén 5 kilométerre bővíthetik ki.

A biztonsági zóna lakosainak – több mint 10 ezer családnak – kitelepítése és mintegy nyolcszáz ház lerombolása továbbra is zajlik. Mivel az érintett Rafah határváros egyiptomi felét körbezárták, nehéz független értesülésekhez jutni az érintettek sorsáról.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elrendelte a kitelepített családok megfelelő kártérítését, és az al-Maszrí al-Jóm című napilap vasárnapi számában az áll, hogy a teljes mértékben kiürítendő központtól öt kilométerre egy új lakókörnyéket építenek, Új Rafah néven.