Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megállapodtak a dél-szudáni harcok azonnali beszüntetéséről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 10. 16:52

A Dél-Szudánban csaknem egy éve tartó harcok azonnali és feltétel nélküli beszüntetéséről állapodtak meg a kormányerők és a lázadók a konfliktus rendezésében közvetítő regionális szervezet tájékoztatása szerint.

A kelet-afrikai országokat tömörítő IGAD főtárgyalója az etióp fővárosban, Addisz-Abebában tartott kétnapos egyeztetések után azt közölte november 8-án szombaton, hogy a szervezet büntetőintézkedéseket foganatosít azzal szemben, aki nem tartja be a megállapodást. Ezek között említette a régióra vonatkozó utazási tilalmat és a vagyonbefagyasztást.

„A két fél elkötelezte magát mindenfajta ellenségeskedés azonnali és feltétel nélküli teljes beszüntetése és a mellett, hogy véget vet a háborúnak" – mondta Seyoum Mesfin volt etióp külügyminiszter, aki ígéretet kapott arra is, hogy nem toboroznak és fegyvereznek fel több civilt.

Dél-Szudánban tavaly december közepén alakult ki polgárháborús helyzet, miután Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét, Riek Machart. Utóbbi tagadta ezt, és azzal vádolta Kiir elnököt, hogy el akarja távolítani politikai ellenlábasait.

A konfliktusban ezrek haltak meg és több mint 1,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az ENSZ adatai szerint a menekültek mintegy fele kiskorú. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.

A kormányerők és a felkelők január 23-án tűzszünetről egyeztek meg, ennek ellenére továbbra is vannak harcok a világ egyik legfiatalabb államában. Szeptemberben föderális politikai rendszer bevezetéséről és szövetségi kormány felállításáról egyeztek meg a felek, ennek kialakításáról azonban már eltértek az álláspontok.