Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatékonyabb részvétel a NATO integrált légvédelmi rendszerében

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2014. november 10. 15:45

Magyarország a jövőben hatékonyabban vesz részt a NATO Integrált Légvédelmi Rendszerében (NATO Integrated Air Defence System – NATINADS).

NATO szövetségeseink a jövőben a magyar légteret az Észak-atlanti Tanács – a szövetséges tagállamok, köztük Magyarország – közös döntése alapján használhatják majd, illetve légtérellenőrző AWACS szövetséges légijárművek is érkezhetnek hazánkba, továbbá a gépek földi kiszolgáló személyzete is települhet a magyar repülőterekre. Mindezt a NATO műveleti alárendeltségű légijárművek alkalmazásáról szóló 1598/2014. számú kormányhatározat teszi lehetővé.

A határozatnak köszönhetően a Magyar Honvédség is telepíthet légi erőket és földi kiszolgáló személyzetet a szövetséges államokba, amely például elengedhetetlen feltétele annak, hogy 2015 szeptembere és decembere között sikeresen hajtsuk végre a Baltikumban vállalt légtérrendészeti feladatainkat.

Magyarország 4 Gripen vadászgéppel és a kitelepülő földi kiszolgáló állománnyal fog részt venni a balti NATO tagállamok légterének védelmében.

1595982325