Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi szenátusi ülés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Szöveg: honvedelem.hu / uni-nke.hu |  2014. november 10. 15:39

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából ünnepi Szenátusi ülést tartott a Nemzet Közszolgálati Egyetem, a Ludovika Főépület kápolnájában.

http://uni-nke.hu/hirek/2014/11/07/unnepi-szenatusi-ules-az-nke-n
1595982323

Az ülést a Szenátus elnöke, Prof. Dr. Patyi András, az NKE rektora nyitotta meg, aki beszédében Démokritosz görög filozófus gondolatait idézte: „Az államügyeket kell a legfontosabbaknak tartani minden egyéb között, hogy jól intéztessenek. Hiszen a jól kormányzott állam a legnagyobb mentsvár, s ebben minden benne van: ha ez egészséges, akkor minden egészséges, ha viszont ez tönkremegy, minden tönkre megy." Az NKE rektora hozzáfűzte, hogy mindenki, aki a tudomány művelésére adja magát, ezen a héten fejet hajt Széchenyi István és a tudomány előtt, hiszen a tudományt, a tudást alázattal kell megközelíteni. A Szenátus elnöke kiemelte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen –és egyben az országban – most először adnak át közigazgatás-tudományi PhD fokozatot, mivel az NKE-n működik az egyetlen közigazgatás-tudományi doktori iskola.

Az eseményen az intézmény vezetői egyetemi kitüntetéseket és címeket adtak át. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Szenátusának döntése alapján az Egyetem Díszpolgára címet Dr. Navracsics Tibor kapta, aki miniszterként meghatározó személyisége volt az egyetem megalapításának és működési feltételei megteremtésének. A közigazgatási reform intézkedéseivel, a Ludovika Campus fejlesztési projekt elindításával és számos más döntésével hozzájárult az NKE fejlődési pályára állításához, hírnevének megteremtéséhez.

1595982324

Az ünnepi Szenátusi ülésen Egyetemért Emlékérem kitüntetést kapott Vinczéné Mészáros Csilla, a Fenntartói Testület Honvédelmi Minisztérium által delegált munkatársa, valamint Prof. Dr. Szternák György, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadászati és Hadelméleti Tanszékének óraadó egyetemi tanára.

Rektori Kitüntető Oklevelet vehetett át Prof. Dr. Lentner Csaba egyetemi tanár, a Közigazgatás-tudományi Kar oktatója, Dr. Temesi István egyetemi docens, a Közigazgatás-tudományi Kar oktatója, Juhász László alezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar munkatársa, illetve Nagy Imréné főtanácsos, könyvtárvezető.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rektorának döntése alapján Magyary Chair megbízatásban részesült Prof. Dr. Kiss György egyetemi tanár, aki a megbízatás elnyerésével kutatói, egyetemi oktatói és tudományszervezői munkássága révén hozzájárul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem eredményeihez, hazai és nemzetközi elismertségének öregbítéséhez.

1595982324

A rendezvényen Prof. Dr. Munk Sándor nyugállományú ezredes, a habilitációt odaítélő Egyetemi Habilitációs Bizottság elnöke mutatta be az egyetem új habilitált doktorait: Dr. Boda József vezérőrnagyot, Dr. Pátzay Györgyöt és Dr. Resperger István ezredest, akik az ünnepélyes fogadalomtétel után a Szenátus elnökétől vették át oklevelüket.

A rendezvényen az Egyetemi Doktori Tanács döntése értelmében összesen 22 PhD doktor avatására került sor. Őket Prof. Dr. Padányi József dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese, megbízott tudományos rektorhelyettes, a tudományos fokozatokat odaítélő Egyetemi Doktori Tanács elnöke mutatta be.

A Magyar Tudomány Ünnepe este zenés-táncos vacsorával zárult a Ludovika Főépületben, ahol fellépett Csordás Ákos énekes, egyetemünk hallgatója és a Coolminers zenekar is.