Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első osztályú tűzszerészek lesznek

Szöveg: Markovics Zita főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2019. szeptember 16. 8:30

Szeptember elején megkezdték közel egy éves első osztályú tanfolyamukat az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred másodosztályú tűzszerészei az Irinyi János laktanyában.

1596068497

Az a négy katona, aki szakmai döntés alapján elkezdhette az idei tanfolyamot, már bizonyította ambícióját, hiszen a másodosztályú vizsgát követően minimum három évet dolgoztak beosztott járőrként – mondta el Bukta Balázs százados, megbízott kiképzési főnök. Hozzátette: decemberig elméleti ismereteket szereznek a hallgatók, majd januártól gyakorlati foglalkozásokon sajátítják el az ismereteket. Leghamarabb jövő nyáron adhatnak számot tudásukról, de a vizsgák időpontjai rugalmasan változnak annak függvényében, hogy ki milyen ütemben halad, milyen egyéb napi feladatokat kap.

– Az elméleti felkészítés többek között hagyományos lőszerismeretből, általános robbanóanyag ismeretből áll, de ebben az évben a tananyag részét képezik a Honvédelmi Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően most rendszeresített új lőszerek felépítésével, működésével kapcsolatos ismeretek is. Ezeken kívül az oktatók saját tudásukat is frissítik például a műveleti területeken, háború sújtotta övezetekben előforduló új és újabb házilag készített robbanószerkezetekre vonatkozólag, így az előadások témaköre mindig bővül, az anyag mindig naprakész – tette hozzá a százados.

A kiképzésért felelős tiszt elmondása szerint a tanfolyamon résztvevőknek fel kell ismerniük a Magyarországon eddig előkerült robbanótesteket, azaz tisztában kell lenniük a tűzszerész tanteremben kiállított több mint kétezerötszáz szerkezet felépítésével, működési mechanizmusával is.

A januártól kezdődő gyakorlati foglalkozásokon már maguknak a hallgatóknak kell kézbe venniük a hatástalanított robbanótesteket és a kiképzők által kiadott feladatokat elvégezniük. Aki sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tesz az ezred első osztályú tűzszerészeiből álló bizottság előtt, első osztályú tűzszerész lesz, tehát önállóan vezethet közszolgálati – mentesítési – feladatot, adott esetben egyedül hatástalaníthat egy robbanótestet.

1596068497