Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első osztályúak lettek

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy | Fotó: Gajdos Milán hadnagy és a szerző felvételei |  2020. július 6. 12:04

Kettővel bővült az első osztályú tűzszerészek száma az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél.

1596082033

Hazánkban csak a tűzszerész ezred katonái foglalkoznak a szárazföldi és vízi területekről előkerülő – főként második világháborús – robbanótestek hatástalanításával és megsemmisítésével. Június végén elérte a huszonhárom főt azoknak a tűzszerész katonáknak a száma, akik önállóan semlegesíthetnek akár egy kétszázötven kilós bombát is.

Kis Henrik és Both Péter főtörzsőrmester a napokban fejezte be a négyhónapos elsőosztályú képzést, amelynek a végén több ezer robbanótest ismeretéről kellett számot adni.

A katonák a képzésen szakmai döntés alapján vehettek részt, amelynél szempont volt, hogy mennyire motiváltak és hogy másodosztályú tűzszerészként – járőr-beosztottként – hogyan dolgoztak, parancsnokaik mennyire voltak elégedettek emberi és szakmai hozzáállásukkal, teljesítményeikkel – mondta el Kovács Viktor őrnagy, kiképzési főnök.

1596082034

Az elméleti felkészítés többek között hagyományos lőszerismeretből, általános robbanóanyag-ismeretből állt, de a tananyag részét képezte a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően nemrég rendszeresített új lőszerek felépítésével, működésével kapcsolatos ismeretanyag elsajátítása is. Az oktatók – az alakulat első osztályú tűzszerész katonái – saját tudásukat is frissítették: a legújabb információkat gyűjtötték be a műveleti területeken, háború sújtotta övezetekben előforduló, házilag készített robbanószerkezetekre vonatkozólag – tette hozzá a kiképzési főnök.

A résztvevőknek az elmúlt hónapokban többek között az összegyűjtött szerkezetek megsemmisítésének mozzanatait is el kellett sajátítaniuk, azaz meg kellett tanulniuk levezényelni az úgynevezett gyűjtőrobbantásokat, hatástalanított eszközökön kellett a kiképzők által kiadott feladatokat elvégezniük. A katonáknak a vizsga időpontjára a tűzszerész tanteremben kiállított több mint kétezer-ötszáz szerkezet felépítésével – tehát a Magyarországon eddig előkerült robbanótestek szerkezetével -, működési mechanizmusával is tisztában kellett lenniük.

Az ezred első osztályú tűzszerészeiből álló bizottság előtt sikeres vizsgát tett két tűzszerészkatona ezután önállóan vezethet mentesítési feladatot, adott esetben egyedül hatástalaníthat egy robbanótestet.

1596082034
Címkéktűzszerész