Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elvégezték a tanfolyamot, oklevelet kaptak

Szöveg: Miklósi Judit |  2014. május 24. 17:55

Az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisán május 19-én hivatalosan is véget ért Magyar Honvédség Harcos Program gyalogos tanfolyamának 2014/1. altanfolyama.

A tanfolyam záróünnepségén dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, illetve a kiképzésért felelős alakulat, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj megbízott parancsnoka, Cseklán István adták át a tanfolyam sikeres teljesítéséért járó okleveleket és a kiemelkedő teljesítményekért járó elismeréseket.

1595972473

A végrehajtók közül – kiemelkedő teljesítménye miatt – elismerésben részesült a végrehajtó  Csákvári Balázs őrmester (MH 5./39. Lövészzászlóalj), Miklós Máté őrmester (MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred) és Tiger Zoltán főtörzsőrmester (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis).

A Harcos Program 2013. áprilisában kezdődött kísérleti jelleggel Hódmezővásárhelyen. Célja az volt, hogy körvonalazódjon az a kiképzési anyag, amellyel minden katonának rendelkeznie kell. Ugyanis a missziók, kiküldetések és a különböző tanfolyamok során a Magyar Honvédség katonái számtalan, de különböző jellegű ismeretre és tapasztalatra tettek szert. Ezen ismeretek mielőbbi beépítése a kiképzésbe nagy hatással bír az adott alegység vagy alakulat harci képességeire.

Ezen tapasztalatok feldolgozásában és gyors alkalmazásában a különleges műveleti zászlóalj csoportjaiban szolgáló különleges műveleti specialisták és tisztek mindig aktívan részt vettek. A megszerzett tapasztalatokat a világ számos missziós területéről szedték össze.  

1595972474

A zászlóalj csoportjai Magyarországon már számtalan alkalommal hajtottak végre hasonló jellegű és felépítésű célfelkészítéseket a legkülönbözőbb missziók számára. Ezúttal a Magyar Honvédség szinte minden alakulatától érkeztek katonák, hogy a négyhetes tréning során több lövészeten vegyenek részt, megismerkedjenek a könnyűlövész harcászat alapjaival, elsajátítsák a gyalogosan végrehajtott járőrözés ismereteit, valamint egyéb, a járőrtevékenység során létfontosságú képességeket – például harctéri elsősegélynyújtás, tájékozódás bonyolult terepen.

Böröndi Gábor dandártábornok kiemelte: fontos az alakulatoknál meglévő tapasztalatok összegzése, hogy egységes képet tudjanak alkotni a jelenleg alkalmazott harcászati eljárásokról, és missziós tapasztalatokat is felhasználva legyenek felkészülve akár honvédelmi, akár missziós feladatok ellátására.

A Harcos-gyalogos alaptanfolyam ennek a képességnek a megszerzését tűzte ki célul, hogy rövid idő alatt a lehető legtöbb ismeretet, a leghatékonyabb módon, és a legfelkészültebb kiképzőktől tanulják meg a kiképzendők. A tanfolyam egyben kiváló lehetőséget biztosított a különleges erők tagjainak, hogy gyakorolják oktatói tevékenységüket és finomítsák oktatási technikáikat, amelyeket rendszeresen használnak misszióik során, és mely egyben egyik fő feladatuk is.

Az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke elmondta: a képzés a tervek szerint ősszel folytatódik, az ÖHP alárendelt alakulatainál szolgálóknak ekkor lehetőségük lesz arra, hogy felfrissítsék, illetve gyarapítsák könnyűlövész ismereteiket.

1595972476