Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Embercsempészeket fogtak

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. október 8. 18:01

Katonák és rendőrök hajtottak végre sikeres éjszakai járőrözést a szerb határszakaszon, Ásotthalom és Mórahalom térségében.

A közös járőr az
éjszaka folyamán 20, az országhatárt a biztonsági határzáron keresztül
illegálisan átlépő személyt, valamint két embercsempészt fogott el és
tartóztatott le. Ellenük az illetékes hatóság folytatja le a
büntetőeljárást – áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

A jogszabályi környezet megváltozását követően, a Honvédség a Rendőrséggel együttműködve részt vesz a határrendészeti feladatokban, így a határ őrzésében és az illegális határátlépőkkel szembeni intézkedésekben.

Szeptember 15-óta, az Ideiglenes Biztonsági Határzáron keresztül való határátlépés bűncselekménynek számít. Az érkező migránsoknak lehetőségük van a kijelölt határátkelők igénybevételével és regisztrációval belépni az országba, ennek ellenére sokan még mindig a lezárt szakaszon próbálkoznak.

A szerb határszakaszon napi rendszerességgel rongálják a határzárat a határsértők, és rendszeres az embercsempészet is. A Magyar Honvédség úgynevezett műszaki járőrei folyamatosan ellenőrzik a határszakaszt, és javítják a megrongált elemeket. Emellett az összes határszakaszon rendszeres a határőrizeti célú járőrtevékenység, amely a Rendőrség és a Honvédség kiemelkedően jó és összehangolt együttműködésének köszönhetően hatékonyan és eredményesen lép fel a határsértőkkel és embercsempészekkel szemben.