Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés az egykori Füredi II. laktanyára

Szöveg: Mészáros Károly százados |  2014. október 24. 9:41

A megalakulásának 50. évfordulóját ünnepelő kaposvári Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja kezdeményezésére avattak emléktáblát a valamikori kaposvári Hunyadi János, közismertebb nevén Füredi II. laktanya még álló kapuján.

1595981161

A kezdeményezést felkarolta a somogyi megyeszékhely városvezetése, valamint Puskás Béla nyugállományú ezredes, így október 9-én ünnepi eseményre gyűlhettek össze az egykori katonai objektum helyén a korábban itt szolgálatot teljesítettek.

A megemlékezést a kaposvári katonazenekar térzenéjét követően Pető László nyugállományú alezredes, a kezdeményező klub elnöke nyitotta meg, majd Varga Sándor nyugállományú ezredes, a laktanyában 1963-1994 között működött rakétás alakulat utolsó parancsnoka emlékezett meg az objektum történetéről. A város polgármesterének köszöntő szavait követően két emléktáblát lepleztek le a jelenlevők, melyek emléket állítanak az egykori laktanyának és katonai szervezeteknek.

1595981161

A rendezvényen a civil szervezetek mellett a katonai szervezetek képviselői is megjelentek. Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred részéről Illyés Zsolt alezredes, zászlóaljparancsnok, a 12. jutai radarszázad részéről Lóki Ferenc őrnagy jelent meg, míg az MH Hadiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságot Horváth Jenő őrnagy, a kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka képviselte.

Az egykori Füredi II. laktanya a 67-es főút mellett terült el, közkeletű nevét is ennek köszönheti, hiszen ez az út vezet Kaposfüredre. A laktanya helyén az ’50-es évek elején helyeztek el alakulatokat – elsősorban ideiglenes tábori körülmények között. Az 1956-os forradalmat követően szovjet csapatok táboroztak itt, majd 1963-tól került vissza magyar kézbe a terület.

1595981161

Ekkor született párt és kormány határozat arról, hogy a Magyar Néphadseregben is rendszeresíteni kell a harcászati és hadműveleti rakétákat. Erre a feladatra szemelték ki a kaposvári Füredi II. laktanyát is és 1963-ban itt alakult meg a 147. Fegyver Bázis. Megkezdődtek az építkezések: raktárak, legénységi épület, irodák és a kiszolgáló létesítmények, mint zárt katonai objektum. Az alakulat híres és hírhedt volt a kiképzésről és a fegyelemről. 1987-től az egész szárazföldi haderő légvédelmi (és tábori tüzérségi) rakétakészleteinek tárolása, utánpótlása a 147. mozgó légvédelmi rakétatechnikai bázis (MRTB) feladata lett. 1990-ben a harcászati-hadműveleti rakétákat elvitték Nyírtelekre, majd megsemmisítették. Egy ideig a tárolókban légvédelmi rakéták voltak. A folyamatos át- és leszervezések során a személyi állomány létszáma folyamatosan csökkent, majd az alakulatot, mely ekkor 147. Zaranyi Légvédelmi és Rakétachnikai Bázis névre hallgatott, 1994-ben felszámoltak.

A ma Kaposváron működő logisztikai ezred jogelődje, az MH 64. Boconádi Szabó József Ellátó Zászlóalj Kiskunfélegyházáról 1991-ben diszlokált Kaposvárra, a Füredi II. laktanyába. Az alakulat kaposvári bázisát a 64/2. Ellátó Zászlóalj alkotta. A „rakétás" alakulat megszűnését követően 1994-től az alakulat lett a laktanya gazdája, melyet 1995 decemberében adtak át az IFOR kötelékébe tartozó amerikai csapatoknak. A jelenleg fejlesztés előtt álló területen ma már csak az egykori laktanya főkapuja és a most ezen elhelyezett emléktáblák emlékeztetnek az egykori Füredi II. objektumra.

1595981162

Fotó: Puskás Béla nyugállományú ezredes