Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

November végéig maradhat az EBESZ Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 24. 11:15

Egy hónappal meghosszabbították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának mandátumát – jelentette be szerdán a nemzetközi szervezet. A megfigyelők feladata az Oroszország és Ukrajna közötti határ ellenőrzése.

A tájékoztatás szerint az EBESZ tagállamai úgy döntöttek, hogy a gukovói és donyecki határátkelőket ellenőrző misszió mandátumát november 23-ig hosszabbítják meg.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő, Jennifer Bosworth az EBESZ tanácskozásán azzal vádolta meg Oroszországot, hogy indokolatlanul korlátozza a nemzetközi szervezet megfigyelőit, akik továbbra is mindössze két határállomáson ellenőrizhetik a forgalmat.

Bosworth szerint a két ország közötti 2300 kilométeres határszakaszból így mindössze egy kilométert tudnak megfigyelni. Moszkva egyelőre nem kommentálta az amerikai felszólalást.

A harcok szüneteltetéséről Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői által szeptemberben aláírt jegyzőkönyv értelmében az EBESZ-nek kell biztosítania a fegyvernyugvás ellenőrzését, valamint az ukrán-orosz államhatár állandó ellenőrzését is.