Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezni erkölcsi kötelesség

Szöveg: Snoj Péter |  2013. november 19. 12:34

A mi nemzedékünk erkölcsi kötelessége, hogy az emlékezéssel üzenjük: életben kell tartani azok emlékét, akik a hazájukért életüket áldozták és azoknak az emlékét, akik ma is együtt élnek a testi és lelki rokkantsággal, amit a háborúban szereztek – mondta Vargha Tamás november 19-én, Budapesten.

1595963164

Vargha Tamás: „Ma már szabadon beszélhetünk a múlt borzalmairól és a hőstettekről"

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ötödik alkalommal megrendezett Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Napján tartott beszédében a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára felidézte a második világháború éveit és az azt követő évtizedeket. „Magyarország a II. világháborúban óriási emberveszteséget szenvedett. Sokan vérüket és életüket áldozták a hazáért. A háborút követő negyven-negyvenöt évben, arról az áldozatról, amit a hazáért hoztak, nem, hogy megemlékezni nem volt szabad, beszélni is csak félve, igen szűk családi körben mertünk" – fogalmazott Vargha Tamás.

1595963164

Száztízen emlékeztek együtt


A Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Szövetsége mintegy háromezer főt karol fel. Közülük november 19-én száztízen képviselték a különböző egyesületeket és bajtársi szervezeteket az ország minden pontjáról. A szövetség azért választotta e dátumot a megemlékezés napjául, mert Kossuth Lajos 1849. november 19-én rendelkezett arról, hogy a harcban megsebesült katonákról kötelesség megemlékezni.

1595963164

Kossuth 1849. november 19-én rendelkezett a hadirokkantak előtti tisztelgés kötelességéről

Fotó: Hovari Nikolett