Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzésen a tartalék

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. november 19. 11:15

Két hetes kiképzésre, hatvanegy önkéntes műveleti tartalékos vonult be novemberben az MH Bakony Harckiképző Központhoz (MH BHK).

A kiképzés végeztével, november 18-án, Füst Tamás ezredes, a várpalotai alakulat parancsnoka mondott köszönetet az önkéntes tartalékosoknak az elvégzett munkáért.

„Bízom abban, hogy a jövőben olyan feladatokra tudjuk önöket alkalmazni, amelyek a katonai szervezet hasznára lesznek. Terveink szerint részt fognak venni a jövőben bevonuló tartalékos állomány kiképzésében is" – búcsúzott el a tartalékosoktól az ezredes.

1595963162
Az ezredes szerint a kiképzés jó hangulatban telt

A honvedelem.hu kérdésére Csólig Attila őrnagy, az MH BHK megbízott kiképzési főnöke elmondta: a most bevonult önkéntes műveleti tartalékosok már részt vettek katonai alapkiképzésen, így az elmúlt két hétben az általános katonai ismeretek mellett leginkább saját szak beosztásaikra készítették fel őket.

„A hadműveleti tiszttől kezdve, a lőszeres katonán át, a személyügyesig bezárólag nagyon sok beosztásba érkeztek hozzánk tartalékosok és ez csak az első szelete volt a kiképzésnek. A most kiképzettek a továbbiakban majd a napi munkavégzésben vesznek részt – tehát békeidőben is pontosan olyan feladatokat fognak végezni, amilyet egyébként minősített időszakban is ellátnának. Átvehetik például a külszolgálaton, vagy szabadságon lévő aktív állomány tagjai munkájának egy részét" – fogalmazott az őrnagy.

1595963162
A kiképzők a modern technikát is segítségül hívták

Megerősítve Fürst Tamás ezredes szavait, a megbízott kiképzési főnök közölte: a legjobban felkészült önkéntes műveleti tartalékosok csoportparancsnokként részt vehetnek akár társaik további kiképzésében is.

Közismert, hogy az önkéntes műveleti tartalékos állomány három év alatt összesen hat hónapos szolgálatteljesítésre kötelezett. A szándékok szerint jövőre ismét körülbelül ötven önkéntes műveleti tartalékos vonul be majd Várpalotára.

1595963163
A gépkarabély működésének ismerete alapkövetelmény

Fotó: Pintér László (MH BHK)