Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivonulóban a milicisták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 19. 10:04

A hírek szerint megkezdték a kivonulást Tripoliból a miszrátai milícia harcosai. A líbiai főváros utcáin katonák és páncélozott harci járművek jelentek meg.


Pénteken kezdődtek összecsapások Tripoliban, amikor több száz tüntető a miszrátai székhelyű milícia Gargúr negyedben lévő főhadiszállásához vonult, és fegyveres alakulat feloszlatását, illetve távozását követelték. A milicisták először a levegőbe lőttek, majd tüzet nyitottak a tömegre. A lövöldözés szombaton folytatódott, 46-an haltak meg.

Vasárnap 48 órára rendkívüli állapotot vezettek be Tripoliban.

A parlament biztonsági tanácsának egyik tagja azt mondta, hogy a miszrátai milícia fegyveresei kivonultak Tripoliból, és már a főváros illetve az attól 150 kilométerre keletre fekvő Miszráta közötti térségben vannak. A védelmi minisztérium bejelentette, hogy a hadsereg bevonul azokba a fővárosi negyedekbe, amelyeket eddig a miszrátai fegyveresek ellenőriztek.

Tripoliban november 18-án, hétfőn a legtöbb helyen eddig nyugalom volt, az üzletek és iskolák zárva tartanak, támogatva azt a vasárnap kezdődött háromnapos általános sztrájkot, amelyet a városvezetők kezdeményeztek azért, hogy kikényszerítsék a miszrátai milicisták távozását.

A miszrátai milícia kivonulása átmenetileg enyhítheti a feszültségeket Tripoliban, de a líbiai hadsereg továbbra sem elég erős ahhoz, hogy a más fővárosi negyedeket és egyes országrészeket uraló egyéb milíciákkal felvegye a harcot – állapította meg a Reuters.

A tripoliak rendszeresen tüntetnek az emberrablással, kínzással és titkos börtönök fenntartásával vádolt milicisták ellen, akik 2011 augusztusában azért érkeztek a fővárosba, hogy Moammer Kadhafi rendszere ellen harcoljanak, de azóta sem távoztak. A kormány decemberig adott időt a milíciáknak, hogy csatlakozzanak a biztonsági erőkhöz, különben elveszítik a kormánytól kapott fizetésüket. Egyelőre nem tudni, hogy a kormány képes lesz-e érvényt szerezni utasításának.