Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezni kötelesség!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. július 25. 14:18

Tizenkilenc év távlatából is meghatározó életünkben ez a súlyos kiképzési baleset − hangsúlyozta Vokla János alezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnokhelyettese július 25-én, Várpalotán.

Az 1994. július 25-én történt aknavetőcső-robbanás áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen Vokla János alezredes beszédében kiemelte: a most aktív katonáknak felelőssége és feladata, hogy emlékezzenek erre a súlyos balesetre és megőrizzék az elhunyt bajtársak emlékét.

1595957468

A parancsnokhelyettes felidézte a tizenkilenc évvel ezelőtt történteket, és elmondta: az a nap is egy egyszerű kiképzési feladattal kezdődött. A 108. Mészáros Lázár Gépesített Lövészdandár tüzéralegysége érkezett kiképzési feladatra a Bakonyba. Az éles tűzfeladatok végrehajtása során három tűzszakaszon folyt a lövészeti kiképzés, ezek közül a harmadik tűzszakaszon 120 milliméteres aknavetővel. A vizsgafeladatok végrehajtása közben, kora délután az egyik aknavető csöve úgynevezett rátöltés következtében felrobbant. A tizenöt méter sugarú körben pusztítást okozó robbanás négy ember életét oltotta ki. Pleszkán Károly posztumusz őrmester és Papp László posztumusz főtörzsőrmester azonnal életüket vesztették, míg Tordai Tibor posztumusz főtörzsőrmester halálos mellkasi sérülést, Tihanyi István honvéd pedig nyílt combtörést szenvedett. Szepesi Imre honvéd lábát egy repesz szakította le.

1595957469

Az aknavetőtől körülbelül kétszáz méteres távolságban, a vezérlőtoronyban álló Kránitz Antal posztumusz őrnagy egy repesztől halálos nyaki sérülést szenvedett. Még saját maga vezetett be a lőtérről a kórházba, ahol azonban a szakszerű kezelés ellenére életét a súlyos vérveszteség miatt már nem tudták megmenteni.

Vokla János alezredes aláhúzta: Kránitz Antal életútja során nagyon sok tüzérjelöltet képzett ki, és mindig szem előtt tartotta a biztonságot. A baleset azonban ennek ellenére is bekövetkezett – tette hozzá.

1595957469

A Kossuth-laktanyában kialakított emlékműnél koszorút helyezett el többek között Vokla János alezredes, Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere, illetve Kránitz Antal posztumusz őrnagy hozzátartozói is. A megemlékezés a bakonykúti lőtéren, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) által 1995-ben felállított emlékműnél koszorúzással ért véget.

1595957469

Fotó: a szerző felvételei