Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Offenzívára készülnek a felkelők Aleppóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 25. 12:28

Nagy offenzívára készülnek Szíria északi részében a felkelők: a céljuk az, hogy szaúd-arábiai segítséggel teljesen elfoglalják Aleppó várost és tartományt – közölte egy ellenzéki forrás.

„Szaúd-Arábia eldöntötte, hogy Aleppónak teljesen a lázadók kezére kell kerülnie. A fegyverek és a lőszer, benne harckocsi-elhárító rakéták mindennap érkeznek a csatához" – mondta a neve elhallgatását kérő illető.

Egy kormánypárti forrás megerősítette, hogy a hadsereg védekezni kényszerül, mert nincs elég katonája a támadáshoz.

Aleppót egy éve rohanták meg a felkelők, de azóta patthelyzet alakult ki. Hétfőn viszont a felkelők jelentős sikert értek el Hán al-Aszal elfoglalásával, amely a hadsereg „bástyája" volt a város nyugati felében.

A következő feladat az Aszad hadmérnöki akadémia bevétele lesz. Ez Aleppó déli bejáratánál fekszik, pár kilométerre Hán al-Aszaltól – mondta a neve elhallgatását kérő ellenzéki.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) értesülése szerint Aleppóban közös hadműveleti központot hozott létre a szélsőséges iszlamista an-Nuszra Front és a teljes egészében külföldi dzsihadistákból álló al-Muhadzsirin szervezet nyolc zászlóalja.

Az Aleppónál készülő offenzíva hírét megerősítette a Szabad Szíriai Hadsereg kairói szóvivője is, de ő nem hangsúlyozta Szaúd-Arábia szerepét. Hán al-Aszal bevételével „megnyíltak az utak Aleppó felé" – jelentette ki Kászim Szaádedín ezredes.

A szóvivő azt állította, hogy a tartomány vidéki részei már teljesen a felkelők kezén vannak, a hadsereg ott gyakorlatilag csak a Meneg repülőteret és Kuiresz helikopterbázisát ellenőrzi.

A nemzetközi vöröskereszt közben ismételten követelte, hogy segélyt juttathasson el Homsz városba, ahol civilek tízezrei estek csapdába a harcoló felek között. „Húsz napja próbálunk bejuttatni Homszba gyógyszert és más segélyt, de a felekkel folytatott hosszú tárgyalások révén sem kaptuk meg az engedélyt a szíriai hatóságoktól" – közölte Genfben a szervezet szíriai illetékese, Magne Barth.

„A harcolóknak kötelességük lehetővé tenni a civilek távozását a harcok övezetéből, de sajnos ezt a kötelességüket nem teljesítették" – hangsúlyozta a vöröskereszt.