Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezzünk és emlékeztessünk

Szöveg: Takács Vivien |  2015. október 27. 7:27

„A múlt helyes ismerete nélkül nem lehet biztonságos jövőt építeni” – mondta Vargha Tamás, a Szamár-sziget rabjai – a Nagy Háború fogolykálváriája című dokumentumfilm díszbemutatóján, amelyet október 26-án, hétfőn este tartottak Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezvény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt.

1596003024

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, hogy kötelező emlékezni és emlékeztetni a nemzet veszteségeire. „Emlékezzünk és emlékeztessünk a huszadik század nagy tragédiáira, emlékezzünk azokra a hősi halált halt katonákra, akik a nemzetünkért harcoltak az első és második világégésben, továbbá emlékezzünk a megsérült, eltűnt vagy hadifogságba került katonáinkra is" – fogalmazott.

Vargha Tamás hangsúlyozta: ne felejtsük el emlékeztetni arra a gyermekeinket, hogy ezek a nemzeti tragédiák minden egyes családot érintettek. Az államtitkár végezetül köszönetet mondott a film alkotóinak: Margittai Gábornak és feleségének Major Anitának, akik filmjükben a nézővel együtt fedezik fel a terra incognita-t, azaz az ismeretlen területet.

1596003024

A film azoknak a hadifogságba esett osztrák–magyar katonának a történetét mutatja be, akiket Asinarára, az albínó szamarak földjére hurcoltak az első világháború alatt. A szerb hadszíntéren fogságba esett katonákat nyolcszáz kilométeren át terelték a Balkánon, majd napokig marhaszállító gőzösök gyomrában hánykolódtak, mire Szardíniára értek. Szamár-szigeten folytatódtak a balkáni halálmars túlélőinek szenvedései.

1596003024

A film bemutatója után az est pódiumbeszélgetéssel folytatódott. Az alkotókkal Pásztor Zoltán, a közmédia vezető-szerkesztője beszélgetett.
Major Anita elmondta, hogy „amikor négy évvel ezelőtt Szamár-sziget földjére léptünk Margittai Gáborral, majd a paradicsomi mediterrán tájakat bejárva elindultunk ebben a történetben visszafelé: át az albán havasokon, egészen Szerbiáig, illetve a Kárpát-medencéig, a szó szoros értelmében nyomozói munkát kellett végeznünk." Hozzátette, hogy a nyomok száz éve kihűltek, tanúk már nem voltak, a bizonyítékok meg ismeretlen helyen rejtőztek. De a kutatóházaspár tudta, hogy ha nem feszítik a végsőkig a nyomozást, Szamár-sziget szellemhadserege végleg eltűnik a semmibe.

A film alapjául Margittai Gábor A Szamár-sziget szellemkatonái – A nagy háború eltitkolt halálmarsa című könyve szolgált, ami a Zrínyi Kiadó közreműködésével 2014-ben jelent meg.

1596003025

Fotó: Tóth László