Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékfutás a hősökért

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2019. június 1. 8:46

Rendhagyó módon tisztelegnek a hősök előtt idén a Debrecenben települt katonai szervezetek: öt nap alatt 273 kilométert teljesítve és 18 települést érintve futják körbe Hajdú-Bihar megyét. A Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonáiból álló csapataihoz a településeken bárki csatlakozhat.

Az Emlékfutás a hősökért: tavaszi toborzó hadjárat programsorozat elsődleges célja a katonahősökről való méltó megemlékezés, de mindemellett a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a katonai hivatásra, valamint a sport és az egészséges életmód fontosságára is. Nem utolsó sorban a honvédség és a civil társadalom kapcsolatának erősítésére is kiváló lehetőség a rendezvény. A szervezők szándéka, hogy diákok, intézmények, hivatalok, munkahelyi közösségek, valamint különböző egyesületek tagjai és a települések sportkedvelő lakosai minél nagyobb számban vegyenek részt a megemlékezéseken és a hősök előtt tisztelegve együtt fussanak a katonákkal.

1599203519
A programsorozat első napja megemlékezéssel, a debreceni Nagysándor József Laktanya falán elhelyezett magyar királyi 3. honvéd gyalogezred emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött. „Mi, magyarok számos olyan történelmi személyiséggel büszkélkedhetünk, akiknek alakja hősként, azaz példaképként áll előttünk ma is. De a híres hősök mellett  azokra is gondolnunk kell, akiknek név szerint nem állított emlékművet az emberi emlékezet. Hősök ugyanis azok is, akik a béke jobbját tudják nyújtani az ellenük fordulóknak; azok is, akik a legnehezebb helyzetekben is embertársaik javát akarják; azok is, akik oda tudják adni életüket a hétköznapok idegeket felőrlő gondjainak, a mindennapok következetes és szorgos munkájának; akik a jó oldalán nap, mint nap helytállnak, és kitartanak a nehézségekben. Ilyen hősökre pedig ma is nagy szükség van"- hangsúlyozta ünnepi beszédében Farkas Gábor százados.

Az emlékezés virágait Szloszjár Balázs ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka helyezte el Debrecen egykori háziezredének emléktáblája előtt.

A megemlékezést követően elrajtolt a váltófutás. Az első kilométereken Debrecen helyőrségparancsnoka, Szloszjár Balázs ezredes vitte a futás jelképéül is szolgáló váltóbotot, vezetve az első csapatot, amelynek tagjai között ott voltak a Debrecenben található katonai szervezetek parancsnokai és vezetői, valamint tartalékos katonák is.

1599203519
Fotó: Várkonyi Zsolt zászlós, Somogyi András törzsőrmester és Szalka Miklós őrvezető