Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékműavató egy vadászpilóta tiszteletére

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2020. augusztus 4. 9:55

Sulyok Pál százados 32 évvel ezelőtt Pápoc község közelében zuhant le MiG-21bisz típusú vadászgépével. A hősi halált halt pilótának Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület és a település önkormányzata közösen állított emlékművet.

1596528006

Augusztus 2-án avatták fel Pápocon a 28 évesen tragikus körülmények között elhunyt vadászpilóta, Sulyok Pál százados emlékművét. A fiatal katona MiG-21-ese 1988. augusztus 19-én Pápáról felszállva Pápoc közelében a földhöz csapódott, a balesetben a százados életét vesztette.

Emlékére Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület és Pápoc Község Önkormányzata a falu központjában található Hősök Parkjában állított fel emlékművet, melyen egy MiG-21-es fülketető és egy réztábla is helyet kapott. Az avatóünnepségen Sulyok százados édesanyja leplezte le a fia emlékét őrző alkotást, amelyre a hajózó sisakja is felkerült. Az eseményen Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka koszorút helyezett el az egykori pápai vadászpilóta emlékhelyénél. A koszorúzás alatt egy C-17-es szállítógép alacsony áthúzással tisztelgett bajtársuk emléke előtt.

A központi avatót megelőzően egy MiG-21-es sziluettel díszített kopjafát is felavattak a tragédia Pápoc határától nagyjából egy kilométerre található helyszínén.

GALÉRIA