Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékművet avattak Kaposvárott

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. december 2. 15:46

A logisztikusok napja alkalmából ünnepélyes körülmények között avatták fel Boconádi Szabó József emléktábláját Kaposvárott, november 30-án.

1599196774
Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred laktanyájában létrehozott emléktáblát Gavlik Péter ezredes, az alakulat jelenlegi; és Bognár Géza nyugállományú ezredes, az ezred legelső parancsnoka leplezték le. Mint ahogyan az ünnepségen elhangzott: a jelenlegi ezred 1996. április elsején érte el a készenlétet, és azóta biztosítja a missziók magas színvonalú kiszolgálását, és ellátását – hiszen annak idején pontosan ezért hozták létre. (Legelsőként a Magyar Műszaki Kontingens logisztikai ellátását biztosította.) Mint ismeretes, az alakulat 1990-ben vette fel a kiskunfélegyházi születésű Boconádi Szabó József tábornok, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősének, a Ludovika Akadémia egyik parancsnokának a nevét.

1599196775
Az új emlékművet Horváth József őrnagy, és Székely Attila főhadnagy, tábori lelkészek áldották meg. A Kling József szobrászművész alkotta emlékműnél koszorút helyezett el többek között Gavlik Péter ezredes, Bognár Géza nyugállományú ezredes és Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere.

A rendezvényen közreműködött az MH Kaposvári Helyőrség Zenekar, melynek tolmácsolásában a Boconádi-indulót is hallhatták a meghívott vendégek.

1599196775
Fotó: a szerző felvételei

Címkékünnepség