Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Nemzetközi Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam

Szöveg: Kelemen Ilona |  2018. december 2. 17:32

Az oklevél átadásával ért véget a III. Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operation Cooperation Course – PSOCC) november 23-án Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. Az elismerő tanúsítványt Drót László ezredes, a központ parancsnoka adta át.

A november 12-én kezdődött kéthetes tanfolyamra nyolc országból érkeztek katonák, valamint rendőr felkészülők. A felkészítés huszonkét résztvevője közül tízen külföldről jelentkeztek: Albánia, Egyiptom, Görögország, Kína, Macedónia, Pakisztán és Spanyolország delegált hallgatót, míg a magyar felkészülők közül tíz katona és két rendőr vett részt a PSOCC-n.

1599196776

Az angol nyelvű képzés ideje alatt a felkészülők alapvető ismereteket szerezhettek az ENSZ, a NATO, az Európai Unió és az Afrikai Unió békeműveleti eljárásrendjéről. Megismerték a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelésének, valamint a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel történő együttműködés alapjait. A szituációs gyakorlatok során az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatták a hallgatók, majd a tanfolyam utolsó két napján zárógyakorlaton adtak számot felkészültségükről. A képzés célja, hogy a résztvevők képesek legyenek – többek között – kapcsolatot létrehozni, fenntartani, információkat gyűjteni, azokat jelentés formájában az elöljáró, valamint az információt elemzők részére megküldeni, a hagyományos összekötő tiszti feladatokat végrehajtani.

1599196777

Martonosi Ferenc törzsőrmestert a jelentkezéskor elsősorban az motiválta, hogy megtapasztalja a nemzetközi együttműködés ezen formáját. „Célom volt az is, hogy szélesebb spektrumban lássam át a békeműveleteket, illetve azoknak a különböző aspektusait" – tette hozzá a törzsőrmester.

1599196777

Stela Brahaj hadnagy Albániából érkezett a tanfolyamra, hogy új ismereteket szerezzen. „Ezelőtt nem volt hasonló tapasztalatom ilyenfajta együttműködésben, csak érintőlegesen. Megismertem, hogyan kell együttműködni különféle ENSZ-szervezetekkel, betekintést nyertem abba, hogy ők hogyan végzik a munkájukat" – mondta a hadnagy.

1599196777

Fotó: a szerző felvételei