Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktábla a magyar hősöknek

Szöveg: honvedelem.hu / Magyar Szó |  2013. március 13. 9:14

Első ízben avattak emlékhelyet a Délvidéken a második világháború honvéd áldozatainak a vajdasági Bácsgyulafalva templomában. A faluból harminchárom honvéd indult a háborúba, közülük azonban csak hárman tértek haza.

Az elesettek tiszteletére tartottak emlékező szentmisét a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban Bácsgyulán (Telecskán) március 10-én. Ezt követően leleplezték azt a templom falán elhelyezett márványtáblát, amelyet a magyar Külügyminisztérium támogatásával állítottak.

1595950818

Ünnepi beszédében Elvegyi Ákos, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnökségi tagja rámutatott: idestova hetvenéves történelmi adósságát törlesztette most a közösség. Mint mondta, az elhazudott és megmásított történelmet tisztázni kell, hogy ne legyen hazug a jelenünk és a jövőnk. „Ha tisztán látunk, jobban el tudunk igazodni, és reagálni tudunk a jelen hazugságaira is" − hangsúlyozta.

Az emléktáblát Kasza Teréz és Váci György leplezték le, akiknek édesapjuk veszett oda az orosz fronton. Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa, Harasztia László az anyaország nevében helyezett el koszorút az emléktáblánál.