Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktábla egy bodajki honvédért

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. december 7. 9:18

Emléktáblát avattak az 1956-os forradalom utáni szovjet intervenció gyulafirátóti áldozata, Bogár János alhadnagy tiszteletére volt szolgálati helyén, Bodajkon december 5-én.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum 1956 katonahősei és áldozatai emléke előtt tisztelegve összesítette a forradalom és szabadságharc során elesett katonahősök adatait. A kutatás során különös hangsúlyt fektettek az egyoldalú szovjet fegyverhasználat következtében elhunyt áldozatokra. Az 1956-os Emlékbizottság által kiírt pályázat segítségével tizenhat helyen állítanak emléktáblákat a szovjet fegyveres beavatkozás következtében elhunyt, az adott városhoz köthető katonák tiszteletére a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

1596024324

Bodajkon egy olyan katonára, Bogár János alhadnagyra emlékeztek, aki ugyan nem a városban született, de a bodajki 12. önálló bányászzászlóaljban teljesített szolgálatot. Történetét egy katonatársa elmondása alapján ismerjük. A személyi anyagban található vallomása szerint november első napjaiban az oroszlányi bányász zászlóaljból többen hazafelé indultak. Tehergépkocsival Zirc felé tartottak, amikor Gyulafirátót határában szovjet katonák állították meg és igazoltatni kezdték őket: „Igazoltatás közben Bogár János elővette az igazolványát, belenyúlt a zsebébe, és feltartotta a kezét. Erre egy szovjet tisztes lökött egyet rajta, és szív körüli lövést adott rája, amibe mindjárt nem halt bele, erre Bogár szólt a szovjetnek, hogy ne lője agyon. […] utána [a szovjet katona] megfogta a vállát és meglökte, hogy menjen le a kocsiról. Amikor a lépcsőn ment lefele, kupán lőtte. Bogár János erre elesett és azonnal meghalt."

1596024324

Wurczinger Lóránt, Bodajk polgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a magyar történelemnek rengeteg hőse van, emlékük az emlékművekben tovább él, történetük pedig példaként szolgál a felnövekvő ifjúságnak. Ezért is fontos, hogy ilyen formában is megőrizzük hőseink emlékét.

Az emléktáblát a polgármester és Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka leplezte le, majd a jelenlévők az emlékezés virágaival és a Magyar takarodó dallamával hajtottak fejet a város hős katonája előtt.

1596024325

Fotó: bodajki önkormányzat

Címkékévforduló