Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktáblát avattak a vívómester tiszteletére

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. június 3. 9:41

Borsody László magyar királyi őrnagy és katonavívó mester tiszteletére avattak emléktáblát június 2-án, pénteken, szülőhelyén, a Pest megyei Farmos településen.

1596033667

Borsody László a XX. századi magyar katonavívás legnagyobb alakja, a Borsody-féle vívórendszer létrehozója volt. Olimpiai-, világ-, Európa- és magyar bajnokok tucatjait nevelte, neve sajnálatos módon csaknem teljesen feledésbe merült. Pedig Borsody és tanítványai világraszólót és megismételhetetlent alkottak, hiszen 18 olimpiai bajnoki, 18 világbajnoki, 14 Európa-bajnoki, 8 katonatiszti Európa-bajnoki és 103 magyar bajnoki címet szereztek hazánknak.

1596033667

„A zsenik halhatatlanok, mert áttörték a tér és idő korlátait, ezáltal időtlen értéket, magyar értéket hoztak létre! Ilyen zseni volt Borsody László is!" – jelentette ki Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója, a Borsody László: A géniusz című könyv szerzője. Hozzátette: Borsody egyetlen értéktárgya a magyarsága volt, amelynek köszönhetően új szívet és lelket adott a magyar kardvívásnak. „Borsody László, kardját a vállán egy életen át cipelve oltotta keresztény és magyar lelkét a kardvívásba" – mondta Máday Norbert.

1596033668

Dr. Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztályának vezetője tolmácsolta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter üdvözletét az ünnepség résztvevőinek, majd felelevenítette Borsody László őrnagy életének legfontosabb állomásait. Papp Ferenc ezredes megköszönte Máday Norbertnek és a Magyar Szablyavívó Iskola tagjainak, hogy felvállalták a nemes feladatot, hogy e nagyszerű katonának az emlékezetét a nemzet tagjaihoz eljuttatják.

A település lakóihoz szólva Papp Ferenc kijelentette: Borsody László életműve legyen számukra követendő példa és legyenek büszkék halhatatlan elődeikre. „Amikor e tábla előtt elhaladnak majd, tisztelegjenek egy apróbb főhajtással, emeljék fel büszkén fejüket, mint ahogy Borsody László magyar királyi őrnagy is tette, amikor magyarságáról, küzdeni tudásáról kellett tanúbizonyságot tennie" – tette hozzá.

1596033668

Borsody László, a Borsody-család egyik jelenlévő tagja elmondta: az országnak, különösen a fiatalságnak ma is szüksége lenne a Borsodyhoz hasonló példaképekre, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a vívómester életműve még több ember számára lesz követendő példa.

Az emléktáblát Kálinger Roland őrnagy, katolikus tábori lelkész áldotta meg, majd a Magyar Szablyavívó Iskola tartott bemutatót.
A program a farmosi Közösségi Házban folytatódott, ahol könyvbemutatóval és filmvetítéssel, valamint kiállításokkal emlékeztek a két világháború között élt vívómesterre, Borsody László őrnagyra.

1596033668

Fotó: a szerző felvételei