Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktáblát avattak Pápán

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. november 26. 14:58

Az egykori pápai 32. lövészhadosztálynál szolgáló Haeffner Erik hadnagy, 1956. november 4-én, 23 éves korában, szovjet fegyverhasználat következtében veszítette életét. Szolgálatának egykori állomáshelyén, az MH Pápa Bázisrepülőtéren, hatvan esztendővel később emléktáblát avattak a hadnagy – illetve mindazok emlékére, akik a szovjet megtorlás során veszítették életüket.

A november 25-ei avatóünnepségen Schmidt Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnöke, parancsnokhelyettes úgy fogalmazott: az 1956-os forradalom és szabadságharc küzdelmeiben részt vevő katonák nem csupán harcoltak, hanem szakszerű fegyverhasználatra képezték ki a civileket.

1596023757

A dandártábornok leszögezte: a forradalmárok nem valami ellen, hanem valamiért küzdöttek. Mint mondta: a szabadságharcban résztvevő katonák közül minden harmadik, november 4-én veszítette életét. Hozzátette: a szovjetek akkor a honvédséget is ellenségnek tekintették.

1596023757

Az emléktáblát a logisztikai erők főnökével közösen leleplező Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka beszédében kiemelte: Haeffner Erik hadnagy életéről voltaképpen nagyon keveset tudni.

1596023757

„Veszprémben halt meg, mégpedig haslövés következtében – egyikeként annak a 2700 embernek, akik szintén életüket adták a szabadság eszméjéért. Azt hiszem, hogy az emléktábla nem is kerülhetne ennél méltóbb helyre" – fogalmazott a parancsnok.

1596023758

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum felajánlásával Pápára került emléktáblát Szabó Ferenc főhadnagy, evangélikus tábori lelkész áldotta meg. Az avatóünnepségen résztvevők egy szál virággal rótták le kegyeletüket Haeffner Erik emléke előtt.

Fotó: a szerző felvételei