Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ tisztségviselők látogattak Magyarországra

Szöveg: HM Védelempolitikai Főosztály |  2015. június 9. 9:23

A Honvédelmi Minisztérium (HM) Védelempolitikai Főosztályának meghívására június 1-4. között az Egyesült Nemzetek Szervezete brüsszeli és New York-i képviselői tartózkodtak hazánkban.

A látogatás célja az volt, hogy a magyar ENSZ szerepvállalást tervező, szervező és irányító állomány első kézből kapjon információkat az ENSZ békefenntartás folyamatban lévő modernizációjáról, a műveletek tervezéséről, az erőgenerálás folyamatáról, valamint az ENSZ pénzügyi visszatérítésének rendszeréről.

1595995259

Rory Keane-t, az ENSZ Brüsszeli Összekötő Iroda vezetőjét, Prit Pal Singh ezredest, az ENSZ Békefenntartási Osztály erőgenerálási főnökét, valamint Sergiy V. Parchevskyy-t, az ENSZ Főtitkári Iroda logisztikai-támogató osztály munkatársát udvariassági látogatáson fogadta Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára. Rory Keane hasonló udvariassági látogatáson találkozott Kovács Ádám Zoltánnal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkárával is.

Az ENSZ szakértők június másodikán, egy szakmai napon előadásokat tartottak a HM, a KKM, a Magyar Honvédség (MH), az MH Összhaderőnemi parancsnokság (MH ÖHP), a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság békefenntartással foglalkozó munkatársai részére. A vendégek június harmadikán ellátogattak Szolnokra, az MH Béketámogató Kiképző Központba (MH BTKK), ahol az MH ÖHP képviselőitől tájékoztatást kaptak a Magyar Honvédség békeműveleti szerepvállalásáról, a vendéglátóktól pedig az MH BTKK tevékenységéről.

1595995259

A program során a látogatók megtekintették a jelenleg is tartó 29. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam egyik foglalkozását, valamint találkoztak a tanfolyamot támogató nemzetközi instruktor-csoport tagjaival is.

Jelenleg Magyarország négy ENSZ-műveletben vesz részt, Cipruson (UNFICYP), Nyugat-Szaharában (MINURSO), Libanonban (UNIFIL) és a Közép-afrikai Köztársaságban (MINUSCA) összesen 92 magyar katona szolgál.

1595995260

Fotó: HM Védelempolitikai Főosztály