Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Építkezés közben találták a kézigránátokat

Szöveg: Szűcs László |  2014. augusztus 5. 9:29

A 31. héten, azaz július 28. és augusztus 3. között 68 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 22 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Bátyi Edina törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1612 bejelentést kaptak.

Július 28-án Adács és Gyöngyös közé kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel az M3-as autópályától mindössze egy kilométerre található gumigyár területén több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A 12,7 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszlőszert, illetve a 76 milliméteres, ugyancsak szovjet repeszgránátot a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Augusztus 1-jén a főváros második kerületében, a Pusztaszeri úton, építkezés közben bukkantak egy F1-es típusú, valamint egy 42 mintájú kézigránátra. A robbanótesteket a Magyar Honvédség tűzszerészei a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon Budakalászon is akadt dolguk a tűzszerészeknek, mivel egy Széchenyi úti családi ház tetőszerkezetének felújítása közben két darab, magyar gyártmányú Vécsey-kézigránátot valamint tizenegy darab, 9 milliméteres lőszert találtak, amiket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Címkéktűzszerész