Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Erasmus+”: stratégiai partnerkapcsolat a katonai oktatás terén

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2015. december 18. 9:41

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara egyike azon sikeres képzési intézményeknek, amelyek az „Erasmus+” program keretén belül stratégiai partnerkapcsolatot létesítettek több más katonai felsőoktatási intézménnyel. A konzorcium első nemzetközi találkozóját december 9-11. között, a lengyelországi Wroclawban rendezték meg.

http://uni-nke.hu/hirek/2015/12/16/erasmus-siker-strategiai-partnerkapcsolat-a-katonai-oktatas-teren
A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar révén az NKE egy olyan nemzetközi konzorcium tagjává vált, amelyet a varsói Tadeusz Kosciuszko Katonai Akadémia vezet, s amelynek tagjai között szerepel a bécsújhelyi Theresianum Katonai Akadémia, a brnói Nemzetvédelmi Egyetem és a nagyszebeni Nicolae Balcescu Szárazföldi Hadászati Akadémia.

A közreműködők „Creating International Semester regarding Military Education Needs for Future Officers in Europe" néven indított közös projektjének célja, hogy fokozza a mobilitást az európai akadémiák és a felsőoktatási intézmények között. A programban résztvevő iskolák kadétjai a partnerintézmények látogatásával további ismeretekre és nemzetközi tapasztalatokra tehetnek szert, míg a projekt előmozdíthatja az átfogó katonai oktatás irányelveinek közeledését az Európai Unión belül. A projekt végső célja egy olyan mobilitási program összeállítása a hadtudományi iskolák hallgatói számára, amelynek során a kadétok külföldön is tanulhatnak egy szemesztert anélkül, hogy aztán különbözeti vizsgát kéne tenniük.

Miután az „Erasmus+" programokkal foglalkozó Lengyel Nemzeti Ügynökség felkarolta a konzorcium által kezdeményezett projektet, az 220 ezer eurós támogatást kap 2017 októberéig. Miközben a konzorcium partnereivel tovább folynak a tárgyalások, a közeljövőben több nemzetközi projekttalálkozó és konferencia várható, terepet adva ezzel az oktatási anyagok összeállításának és a nemzetközi szemeszter népszerűsítésének.

1596005759