Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredeti helyén az emléktábla

Szöveg: Martini János nyugállományú zászlós |  2015. május 26. 9:09

A honvédelem napján helyezték vissza eredeti helyére, az egykori Béri Balogh Ádám laktanya területére a volt csongrádi 28. műszaki ezred és jogelődei tiszteletére állított faragott emléktáblát. Simmer Sándor fafaragóművész alkotását 2005-ben adták át, a táblát Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök szentelte fel.

1595994363

Az alakulat felszámolását követően az emlékjelet a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái újították fel és óvták idáig.

Az emléktábla régi-új helyére történt felállítása alkalmából rendezett ünnepségen Bedő Tamás polgármester hangsúlyozta: Csongrád mindig is katonaváros volt, és az itt szolgált katonák a haza védelme mellett a város és az itt élők érdekében is nagyon sokat dolgoztak. Ágoston Imre nyugállományú ezredes ünnepi beszédében pedig a 28. Műszaki Ezred jogelődjének 1945. március 7-i megalakulásától az alakulat megszűnéséig eltelt időszak főbb eseményeit elevenítette fel. A Béri Balogh Ádám Honvéd Klub elnöke ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy az évtizedek során a katonák a kiképzési és szolgálati feladataik mellett rendszeresen segítették a városi rendezvények lebonyolítását, karbantartották az utakat, részt vettek a hóakadályok elhárításában és az árvízvédelmi munkákban is keményen kivették a részüket.

Az ünnepségen a város vezetői és a Béri Balogh Ádám Honvéd Klub tagjai mellett részt vett többek közt dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régiójának az elnöke is; a rendezvényt a Galli János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak műsora színesítette.

1595994363

Fotók: a szerző felvételei