Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményesen zárult a Trident Juncture 2018 gyakorlat

Szöveg: Hovány-Pap Melinda hadnagy és Háda István százados |  2018. december 5. 10:47

Véget ért a Trident Juncture 2018, az elmúlt évtizedek legnagyobb NATO-gyakorlata, amelyen az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) 15 katonája is részt vett. A Norvégiából hazatérő állományt a határon Kocsis Csaba főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa köszöntötte.

1599196960
A Hovány-Pap Melinda hadnagy vezette szakállomány feladata – a német-magyar logisztikai együttműködés keretében – egy tábori hajtóanyagraktár telepítése, illetve a hadszíntéri hajtóanyag-ellátási rendszer részeként történő üzemeltetése volt. A német és magyar katonák mindvégig vegyes rajokat alkotva látták el feladataikat és már a megérkezést követő napon hozzáláttak a 150 köbméteres tárolókapacitású modul, valamint a 600 köbméteres gázolajos tartálypark telepítéséhez.

A gyakorlat ideje alatt több nemzet delegációja is megtekintette a tábori hajtóanyagraktárat. A Trident Juncture 2018 gyakorlat parancsnoka, James G. Foggo admirális személyesen látogatása után elismerően nyilatkozott az elvégzett munkáról, valamint a sikeres német-magyar együttműködésről.

1599196960
A norvégiai gyakorlaton részt vevő magyar katonákat Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka, Kolonics Attila ezredes az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoka, illetve Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is meglátogatta.

A delegációk betekintést nyerhettek az MCPU (Modular Combined Petroleum Unit) rendszerébe, feladatkörébe. Megismerkedhettek a tábori hajtóanyagraktár felépítésével, működésével, valamint a hajtóanyag-ellátással kapcsolatos feladatokkal, így például az üzemanyagtöltő gépjárművek feltöltésével, lefejtésével, a minőségbiztosítással, valamint a labor működésével.

1599196961
A gyakorlat során öt magyar altiszt számára – a jövőbeni feladatok sikeres végrehajtása érdekében – szivattyúkezelői tanfolyamot tartottak. 

A Trident Juncture 2018 gyakorlat során a kétféle hajtóanyagból mintegy 3,5 millió litert tároltak be a tábori hajtóanyagraktár rendszerébe, majd pedig – az előírt minőségbiztosítási vizsgálatok elvégzését követően – biztosították a gyakorlaton részt vevő nemzetek számára. Mégpedig mindenféle baleset és környezetszennyezés nélkül. Utóbbinak az adott különleges jelentőséget, hogy a raktár alatt a földben, csupán 10 méter mélyen ivóvízlelőhely található.

1599196961
Fotó: MH ARB