Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erkölcsi minimum az emlékezés

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. március 26. 16:57

Hisszük, hogy a katonák szolgálata, hősi harca, áldozatvállalása a múltban és a jelenben is erőt, tartást, öntudatot adó nemzeti érték – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Nagykanizsán, a felújított hősi sírkert átadóünnepségén, március 26-án.

1599183979
A Honvédelmi Minisztérium támogatásával felújított 1025 katonasír és emlékobeliszk átadóünnepségén Vargha Tamás úgy fogalmazott: a jelenkor magyarjaira sajátos feladatot ró a történelem, hiszen emlékeznünk kell a múlt század borzalmas történéseire. Elhangzott: az első világháború a század őskatasztrófája, amelyben 700 ezer honfitársunk vesztette életét, a 20. század embere pedig akkor szembesült először a totális háborúval.

1599183979
„Példamutató az utódok, Nagykanizsa polgárainak törekvése, akik méltó tiszteletadással, méltó környezetben gondoskodnak a hajdani hősök emlékéről. Az itt nyugvók a hazát szolgálták" – szögezte le a parlamenti államtitkár.

1599183979
Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere megemlékező beszédében kiemelte: a város és a térség polgárai számára kiemelten fontos az ismeretlen és ismert katonahősök emlékezetének ápolása, melyet számos köztéri műemlék, a hősi sírkert és civil szerveződés is bizonyít. Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium harmincmillió forintos támogatásának köszönhetően a katonai parcella immár méltó helyszíne a megemlékezésnek.

1599183980
Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott: a hősök emlékezete önbecsülésünk megtartásának alapfeltétele, egyfajta erkölcsi minimum. Mint mondta, száz esztendeje is hazánk megvédéséért harcoltak elődeink. Közölte: történelmünk is szabadságunk része, nem herdálhatjuk el.

A felújított emlékobeliszknél koszorút helyezett el többek között Vargha Tamás, Dénes Sándor és Cseresnyés Péter. A megemlékezők egy szál virággal rótták le kegyeletüket a katonahősök emléke előtt. Az ünnepségen közreműködött az MH Kaposvári Helyőrségi Zenekar és Nemcsák Károly színművész.

1599183980
Fotó: a szerző felvételei