Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erődök és erődrendszerek az Osztrák-Magyar Monarchiában

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2017. június 7. 16:39

„Erődök és erődrendszerek az Osztrák-Magyar Monarchiában” címmel rendeztek tudományos konferenciát a napokban Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A konferenciát a „Miénk a vár!" elnevezésű országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál egyik elemeként rendezték meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Magyar Történelmi Társulat szervezésében, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) közreműködésével.

A rendezvénynek – amit a történészek, műemlékvédelmi szakemberek, intézményvezetők, valamint a téma iránt érdeklődő kutatók és diákok számára szerveztek – már négy esztendőre visszanyúló hagyománya van. A konferencia évről évre a történeti, várakhoz köthető örökségvédelmi és turisztikai témakörök mentén mutat be értékes és fontos témákat.

1596033725

„A célunk alapvetően az, hogy a magyarországi várak és a váraknak otthont adó települések programokkal és ajánlatokkal mutatkozzanak be, de a hagyományos turisztikai és kulturális programot egy tudományos igényű eseménnyel is kiegészítsük" – mondta dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM HIM parancsnokának tudományos-helyettese, a Magyar Történelmi Társulat elnöke, a konferencia egyik házigazdája.

A konferencia egyik blokkjában a várakhoz kapcsolódó intézményi, műemléki rekonstrukciókról volt szó. Elhangzott: a várrekonstrukciókat, építész és műemlékvédelmi körökben régóta éles viták övezik. „A térinformatikai eszköztár bővülésével, a 3D-s technika segítségével előállított várrekonstrukciók lehetőségeket, ezáltal kérdéseket vetnek fel. Értendő ez alatt, hogy a rekonstrukciós munkálatok során hozzá lehet-e nyúlni, helyre lehet-e állítani – korabeli dokumentumok híján – minden kétséget kizáróan az eredeti állapotnak megfelelően egy várat, azért, hogy a látogató jobban érezze magát. Jobban el tudja képzelni, hogy az valamikor, hogy nézett ki. Gondoljunk a diósgyőri várra, vagy füzéri várra" – emelte ki Hermann Róbert.

1596033726

Az elmúlt évekhez hasonlóan a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumot több előadó is képviselte a konferencián. Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka, „Az erődök védelmének és leküzdésének harcászati kérdései a Monarchiában" című előadásában a Przemysl erődrendszer védelmi- és tűzrendszeréről, valamint az egyik erődelem oroszok általi megtámadásának forgatókönyvéről beszélt.

Dr. Balla Tibor alezredes, „Az olasz front Verdunje, Przemysl védelme és visszavétele 1914-1915" című előadásában a két ostrom részleteibe avatta be a hallgatókat, majd dr. Pollmann Ferenc főtanácsos az „Erődítések az Alpokban" című előadásában, a XIX – XX. században kiépített erődöket mutatta be, melyek nagy része az első világháborúra korszerűtlenné vált, így a Nagy Háború kezdetén a Monarchia kiürítette őket.

1596033726

A konferencián a honvédelmi tárca képviseletében megjelent prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tanára is, aki előadásában a komáromi erődrendszer építésének terveit, azok megvalósulását, valamint Habsburg Birodalom legerősebb katonai erődrendszerének a katonai stratégiákban betöltött szerepét is taglalta.

Fotó: a szerző felvételei