Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erős láncszem a parancsnokok és az alárendeltek között

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. március 5. 19:41

Ma már az alacsonyabb rendfokozatú katonák is kerülhetnek fontos döntési helyzetekbe például a missziókban, így a képzésnek, a felkészülésnek ezekre a szituációkra is ki kell terjednie – hangzott el március 5-én Budapesten, a honvédség vezénylőzászlósainak negyedéves munkaértekezletén.

A Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumában tartották március 5-én a Magyar Honvédség vezénylőzászlósainak munkaértekezletét, amelyen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Farkas Anikó, a tárca kabinetfőnöke is részt vett.

A megjelentekhez szólva Benkő Tibor elmondta: a sajtóban megjelent minden ellenkező híreszteléssel szemben a magyar katonák helytállása, képzettsége és munkája példaértékű, arról mindenki a legnagyobb elismerés hangján szól a szövetséges partnerek részéről is. Példaként említette a Kabul Nemzetközi Repülőtéren végzett munkát, amelyet a honvédség erői újszerű szemléletmóddal, logikus, minden pazarlástól mentes módon láttak és látnak el.

1595950270

Arra kérte a megjelenteket, hogy közvetítsék az alárendeltek felé is: legyenek rá büszkék, hogy a nehéz gazdasági körülmények közepette is ilyen színvonalon látják el hivatásukat.

Farkas Anikó hozzászólásában szólt a kommunikáció fontosságáról, és elmondta: számít az altiszti és legénységi állomány együttműködésére abban, hogy a tárca minél alaposabban tudja bemutatni a közvéleménynek a Magyar Honvédség képességeit, tényleges katonai tevékenységét. Arra kérte a megjelenteket, hogy bármilyen kérdéssel, problémával forduljanak bizalommal hozzá és munkatársaihoz.

Előadásában Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa kiemelte: az altiszti rendszer rengeteg változáson ment keresztül a rendszerváltás óta, és átalakult maga az altisztképzés is. Mára a folyamatos fejlődés és fejlesztés, az élethosszig tartó tanulás elvei váltak meghatározóvá, és rég véget értek azok az idők, amikor a rendszerben puszta „beszélő szerszámként", egyszerű végrehajtóként tekintettek az altisztekre.

1595950271

Kriston István rámutatott: az altisztek a változások következtében a döntéshozatali rendszer részeseivé váltak, ma már az alacsonyabb rendfokozatú katonák is kerülhetnek fontos döntési helyzetekbe például a missziókban, így a képzésnek, a felkészülésnek ezekre a szituációkra is ki kell terjednie. A honvédségben ma szolgáló altisztek tevékenységét a külföldi szövetségesek is nagyon pozitívan értékelik, itthonról pedig beszédes adat, hogy a Honvédelemért kitüntető címek birtokosai 60 százalékban, a Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel birtokosai 47 százalékban az altiszti állományból kerülnek ki. „A hősi halottak 60 százaléka is altiszt" − tette hozzá a főtörzszászlós.

A vezérezredes egy korábbi előadását idézve Kriston István hangsúlyozta: az altisztek jelentik az erős láncszemet a parancsnokok és az alárendelt állomány között. Úgy kell dolgozniuk, hogy példaképek legyenek az alárendeltek és a beosztottak számára, szolgálatukkal pedig segítsék a parancsnokok, a Magyar Honvédség irányítóinak munkáját.

A munkaértekezleten az állományt érintő olyan aktuális szakmai témák kerültek többek között terítékre, mint a KatonaSuli-program, illetve bizonyos, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat hatáskörét érintő kérdések.

Fotó: Dévényi Veronika