Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékőrzők

Szöveg: 6. KIÉI |  2018. május 24. 15:41

Nyíregyháza újratelepítésének 265. évfordulóját ünnepelte a város apraja-nagyja a május 18-19-én megrendezett Városnapon.

1599187408
A gasztronómiai és szórakoztató programok mellett a megyeszékhely minden évben tiszteleg azon művészei, tudósai, valamint épített és szellemi értékei előtt, amelyekről Nyíregyházát országszerte méltán ismerik. Most sem történt ez másként: a kétnapos rendezvénysorozat első napja a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság rendezvényeivel kezdődött, amelyre az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság nyíregyházi irodája duplán hivatalos volt. Kertész József százados, megbízott irodavezető értékgondnoki oklevelet vett át dr. Kovács Ferenc polgármestertől a Rottaridesz István zászlós és Vágó József tiszthelyettes Magyar Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonahősök végső nyughelyei az Északi temetőben elnevezésű nemzeti érték benyújtásáért. Az értéktári felvétellel az iroda fő célja az volt, hogy e két katonasírt megőrizzék az utókor számára.

1599187408
Az értékgondnoki oklevél átvételét követően a Rímekbe faragott értékek című verspályázat eredményhirdetése következett. A tavalyi év novemberében meghirdetett alkotói pályázat fő célkitűzése a Nyíregyházi Települési Értéktárba korábban felvett nemzeti értékek népszerűsítése volt. Simkó Csilla tartalékos főhadnagy Gondolatok a Hősök temetőjében című versével nevezett, amelynek ihletője a Nyíregyháza Kertvárosában található I. világháborús Hősök temetője: itt halottak napján a különböző egyházak, felekezetek méltó megemlékezésekkel tisztelik meg a Nagy Háború hősi halottait. A tartalékos katona versét a szakmai zsűri a dobogó III. helyére tartotta érdemesnek.

1599187408
Fotó: nyiregyhaza.hu / 6. KIÉI