Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai megoldás – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. július 15. 19:02

A nem fegyveres külszolgálatot teljesítő katonák egészségbiztosítási ellátásaival foglalkozó sorozatunk második részében az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-kártya) nyújtotta lehetőségeket ismertetjük, részletezve az általa igénybe vehető ellátások körét és az igénylésére vonatkozó szabályokat.

1599206176
Az egészségügyi ellátások hazánk területén és bármely külföldi államban kizárólag érvényes biztosítási jogviszonnyal vehetők igénybe. Foglalkoztatási jogviszony fennállása esetén a munkáltató által fizetett járulék biztosít jogosultságot az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira. Foglalkoztatási jogviszony hiányában a 18. életévét betöltött nagykorú személy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kötött egyéni megállapodás alapján és a mindenkori egészségügyi szolgáltatási járulék havonta történtő megfizetésével szerezhet jogosultságot az ellátások igénybevételére.

EU-kártyával az egészségügyi szolgáltatásra jogosult, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező személy az Európai Gazdasági Térség államaiban veheti igénybe az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokat a magyar egészségbiztosítás terhére. Orvosi okból szükséges ellátásnak minősülnek azok a kezelések, amelyekre indokolt helyzetben kerül sor. Ezek sorába tartoznak például a fogmegtartó kezelések, a fogsebészeti beavatkozások, a járóbeteg-szakellátások vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátások. Az EU-kártya felhasználható az Európai Gazdasági Térség államaiban, tehát az EU 28 tagállamában, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagországai közül Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, továbbá Svájcban.

A külföldi tartózkodás során az egészségügyi ellátás igénybevétele kizárólag az adott tagállam társadalombiztosítási vagy egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóknál lehetséges.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én megjelent számában!