Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éves értékelő és feladatszabó értekezlet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2019. február 22. 9:56

A nemzettudat formálásának biztos alapokra kell támaszkodnia – hangsúlyozta Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum évértékelő és feladatszabó értekezletén február 21-én, Budapesten.

1599199102
„A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a hazai hadtörténelmi kutatás egyetlen komplex intézménye, nemzeti hadtörténeti kompetenciaközpont, egyben a Magyar Honvédség egyfajta jó értelemben vett kirakata. Egyesíti magában a közhivatalt, a kutatóhelyet, a nemzeti múlt értékeinek feltárását, feldolgozását, közkinccsé tételét, oktatását, hagyományainak őrzését. Egybe fogja, így hatékonyabbá és célirányosabbá teszi a muzeológusok, múzeumpedagógusok, hadisírgondozók, levéltárosok, térképtárosok, könyvtárosok, történészek munkáját. Így a nemzettudat formálásának mással nem pótolható eszközrendszerét és értékét teremti meg. Ez minden generációt érint, de különösen a gyermekeket és a fiatalokat. Az intézményen és programjain keresztül a magyar hadtörténelem és a magyar nemzeti hagyományok olyan elemeit ismerhetik meg, amelyek elsajátítása más fórumokon sokkal körülményesebb vagy majdnem lehetetlen volna" – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

1599199102
Németh Szilárd beszédében úgy fogalmazott: a kormány célja modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett honvédség megteremtése, amely biztos alapra kell, hogy épüljön. A magyar katona szellemi felkészültségét a katonai szakmaiságon, a fegyvernemek szakmai követelményein és az alapkövetelményeken túl az olyan intézmények tudják megalapozni, mint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Kiemelte: kitartónak kell lenni, mert nem mindenki látja az itt végzett munka jelentőségét, azonban a döntéshozók egyetértenek abban, hogy ebben az Intézményben fontos munka folyik. Fontos a társadalommal való kapcsolattartás miatt, fontos a toborzásban betöltött szerepében, és fontos egy hazáját szerető katona életében, hiszen a múlt kutatása és reprezentálása elengedhetetlen ahhoz, hogy jelenünk, majd jövőnk legyen.

A parlamenti államtitkár végül felhívta a figyelmet a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban rejlő lehetőségekre, valamint a nemzeti alaptantervre, amelyben elgondolása szerint jelentősebb szerepet tölthetne be az intézmény kutató-történész szakállománya.

1599199102
Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka évértékelőjében ismertette a legjelentősebb feladatokat, projekteket, megköszönve mindenkinek a munkáját, hiszen kiemelkedő, tartalmas év áll az intézmény mögött. A Magyar Honvédség 170 éves programsorozatában történő jelentős szerepvállalás mellett, a ház 100 éves születésnapját is méltó módon ünnepelte a tavalyi évben.

A rendezvény a 2019. évi feladatok és főbb irányelvek felvázolásával zárult.

1599199102
Fotó: Szikits Péter