Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éves konferenciát tart a NATO Összhaderőnemi Légierő Kompetencia Központ

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. szeptember 24. 7:57

Idén is megrendezi éves konferenciáját a németországi Kalkarban települő NATO Összhaderőnemi Légierő Kompetencia Központ, amelynek Magyarország is alapító tagja. A tanácskozáson a NATO-légierők, illetve szakértői és tudományos szervezetek legelismertebb, legmagasabb rangú képviselői vesznek részt.

Október 4-6. között tartja idei éves konferenciáját a NATO Összhaderőnemi Légierő Kompetencia Központja (Joint Air Power Competence Centre − JAPCC), amelynek 2016-os témája az összhaderőnemi légi műveletek csökkentett támogatású környezetben történő végrehajtása. Hazánkat Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke képviseli majd a rendezvényen.

A hidegháború idején a NATO úgy végezte a felkészüléseket az egyes műveletekre, hogy azokat bármilyen körülmények között végre tudják hajtani. Az afganisztáni és egyéb közelmúltbeli műveletek során ugyanakkor a szövetség a jelek szerint már kevésbé koncentrált minderre, és emiatt el is veszített bizonyos képességeket, amelyek pedig nélkülözhetetlenek a sikerhez, amennyiben súlyosan nehezített helyzetben kell dolgozni. Ebben az esetben a csökkentett támogatású helyzet kialakulásának eredete nem meghatározó: akár természeti események vagy ellenséges akciók okozták a károsodásokat, a NATO parancsnokai és munkacsoportjai szüntelenül dolgoznak a teljes műveleti képességek visszaállítása érdekében.

A konferencia ugyanakkor nem kizárólag arról szól, hogyan képes csökkentett támogatás esetén is végrehajtani a szóban forgó műveleteket a szövetség, miközben folynak a helyreállítási munkálatok. A NATO légi műveletei ugyanis az elmúlt időszakban azon alapultak, hogy a szervezet minden esetben uralta a légteret, így biztosítva a szükséges hátteret a szárazföldi és haditengerészeti egységek munkájához. Az utóbbi évek konfliktusaiban az ellenséges felek nem is voltak képesek hatékonyan dacolni mindezzel – ugyanakkor ez nem feltétlenül marad örökre így. A négy tematikus panelben folyó előadásokon politikai, tudományos és katonai szakértők, illetve a média képviselői vitáznak majd az így felmerülő témákban.