Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évfolyam-névválasztó és faültetés Szentendrén

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra százados |  2018. november 18. 10:46

Többnapos rendezvénysorozattal emlékezik megalakulásának hetedik évfordulójára az MH Altiszti Akadémia. Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam nemzetközi hetének megnyitójával kezdődött az ünnepségek sora, majd a 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű vándorkiállítás megnyitójával folytatódott.

1599196216
Az alakulat napját – november 15-ét – megelőző napon, a hagyományokhoz hűen a nappali rendszerű honvéd altisztképzésen részt vevő elsőéves évfolyam névfelvételét és a másodévesek évfolyamfájának elültetését ünnepelte a Kinizsi Pál Altiszti Oktatási Osztály.
1599196216
„Évfolyamunk Varga János pilóta őrmestert választotta. Az első magyar repülő altiszt minden repülés alkalmával kiváló merészségével, lélekjelenlétével és ügyességével tűnt ki. Harcolt Przemysl város ostrománál is. A magyar pilóták közül ő volt az első, aki az Arany Vitézségi Érem kitüntetést kapta. 1916. május 9-én halt hősi halált. Életpályája kiemelkedő bátorságot és tudást igényelt, ami tükrözi az akkori altisztek eredményeit. Hatalmas megbecsüléssel és alázattal tisztelgünk emléke előtt"– mondta beszédében Szűcs Bence honvéd altisztjelölt az első évfolyam nevében.

1599196216
A másodévesek nevében Schmidshofer Bence honvéd altisztjelölt gratulált a Varga János pilóta őrmester évfolyamnak. Ezután elültették az évfolyamfát és leleplezték az emléktáblát, mely emlékét őrzi a dr. vitéz Medve Pál évfolyamnak.

1599196217
„Ha körülnézünk a Görgey-laktanyában, láthatjuk, az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy az altisztjelöltek fát ültetnek, annak érdekében, hogy évek, évtizedek, akár évszázadok múltán is maradjon egy emlék, amely a honvéd altiszteket, az altisztképzést hirdeti. Az elsőéveseknek kívánom, hogy legyenek méltók a névhez, amit választottak, és jövőre ültessék el a saját fájukat, mely örök emléke marad az évfolyamnak" – mondta ünnepi beszédében Nagy Sándor ezredes, az akadémia törzsfőnöke.

1599196217
Fotó: a szerző felvételei