Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez a nap az igazat tárja elénk

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. február 26. 7:26

„Azért jövünk itt össze minden évben, mert nem akarunk felejteni. Nem akarjuk elfelejteni a bűnösöket és a bűneiket, nem akarjuk elfelejteni az emberi gonoszság szörnyű rémtetteit” − mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a budapesti Gulag-rabok emlékművénél a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen február 25-én, szerdán.

1595988372

„Emlékezni akarunk az áldozatokra és szenvedésükre. Emlékezni akarunk a hősökre és a hőstetteikre. Eleven és világos felkiáltójel számunkra ez a nap − soha nem szabad hagyni, hogy ilyen borzalmak még egyszer megtörténjenek. Minden évben újból és újból itt vagyunk, hogy elmondjuk, nem fogunk engedményt tenni az emberi gonoszságnak" − fogalmazott Rogán Antal.

„Ennek a napnak az a rendeltetése, hogy az igazat tárja elénk a múltról és szembesítsen azzal, milyen, amikor egy ideológia az emberben lévő rosszra és gonoszra akar építeni, miközben egyébként a legnagyobb jót ígéri. Mert nem feledhetjük, hogy a bűnöket nem az orosz nép, hanem a kommunista ideológia nevében követték el" − tette hozzá.

1595988372

A kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott rendezvény végén katonai tiszteletadás mellett elhelyezték az emlékezés koszorúit. A Honvédelmi Minisztérium nevében Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője rótta le kegyeletét a gulagok áldozatai előtt.

1595988372

Magyarországról közel hatszázezer hadifoglyot és civilt hurcoltak el szovjetunióbeli kényszermunkatáborokba és az ítéletek végrehajtására létrehozott Gulag-táborokba a második világháború után. Az elhurcolt magyar katonák zöme 1944 végén, illetve 1945-ben került a Szovjetunióba hadifogolyként, jórészt úgy, hogy megadták magukat a Vörös Hadsereg egységeinek, mivel azt gondolták, hogy cserébe elengedik őket.

A Gulag áldozatainak emlékművét 1993-ban állította fel a budapesti V. kerületi Honvéd téren a Gulagokon Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány, amely a mai megemlékezést is szervezte.

1595988372

Fotó: Rácz Tünde