Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez történt a tűzszerészeknél

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2019. március 8. 9:42

Február 18. és március 4. között összesen 89 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ebből 18 igényelt azonnali intézkedést.

Csatáron egy lakóház padlásán egy gyalogsági lőszert, Székesfehérváron egy 82 milliméter átmérőjű aknagránátot, Budapest II. kerületében egy bevásárlóközpont melletti építkezésen két 7,5 centiméteres páncéltörő lőszert, Győrben, szintén egy építkezésen egy F1-es kézigránátot találtak.

Gödöllő és Isaszeg között a vasúti sínektől öt méterre két, nagyjából hét kilogrammos, AO-8-as bomba, Budapest XIII. kerületében egy 8 centiméter átmérőjű ködgránát, egy kiskunmajsai óvodából 11 darab német harckocsiakna került elő. Utóbbi esetben a terület átvizsgálásának idejére forgalmi korlátozást kellett bevezetni, a közeli kormányhivatalt és négy családi házat kiürítettek a rendőrök, a közintézményből pedig hazavitték a gyerekeket.

Vecsésnél a főúttól ötven méterre két 7,5 centiméter átmérőjű kumulatív gránátot, Kunmadarason egy 7,5 centiméteres páncéltörő gránátot, Kemencén egy szállodához tartozó területen egy 76 milliméter átmérőjű repeszromboló gránátot, Zsámbékon egy szintén 76 milliméteres repeszgránátot találtak. A Nyíregyháza és Nagykálló közötti szántón két darab 82 milliméter átmérőjű, két 81 milliméteres aknagránát, tizenhárom 45 milliméteres repeszgránát, három 45 milliméteres páncéltörő, három 76 milliméteres repeszgránát és egy 85 milliméteres páncéltörő gránát került elő.

1599199542
Fotó: Gajdos Milán hadnagy (archív)

Címkéktűzszerész