Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez történt augusztusban a tűzszerészeknél

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. szeptember 1. 17:37

Augusztusban összesen százkilencven bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ezekből hetvenhárom eset igényelt soron kívüli intézkedést.

A Duna alacsony vízállása miatt a szokásosnál jóval több robbanótest, vagy robbanótestnek látszó tárgy került elő a folyómederből, több mint hatvanszor kellett a tűzszerészeknek a Duna valamely szakaszához vonulniuk. Szob településen, a Duna-Ipoly torkolatnál egy német harckocsi elleni aknát, Szigetmonostoron, a lepencei kikötőnél aknagránátot, Gödnél, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén egy F1-es kézigránátot, Esztergom és Pilismarót között, a Duna-parton egy 82 milliméter átmérőjű aknagránátot találtak. Érkezett bejelentés Ráckevéről, Dunaföldvárról, Nagymarosról, ahol többek között aknavető- és kézigránátokat találtak. Dunaújvárosnál öt darab 7,62×54 R típusú gyalogsági lőszerre, egy BM–9 űrméret alatti gránátra, egy 23 milliméteres gyakorló lőszerre, a dunaújvárosi vízi rendészet mellett két 82 milliméter átmérőjű aknavetőgránátra bukkantak.

Szintén Dunaújvárosban az ifjúsági szigeten került elő egy 82 milliméteres aknavető- és három 85 milliméter átmérőjű tüzérségi gránát. A százhalombattai komplejárónál egy 10 centiméteres 33 mintájú repesz-romboló gránátot, és egy 82-es aknavetőgránátot találtak. Szintén Százhalombattáról, a Duna-partról szállítottak el három darab 30 milliméteres szovjet repesz-romboló, két szintén szovjet gyártmányú, 45-ös páncéltörő gránátot és kilenc darab gyalogsági lőszert.

1599192383

Budapest XXII. kerületében, a szabadstrandon több aknavetőgránátra, egy 10,5 centiméteres rombológránátra, egy gyújtószerkezetre, egy 4 centiméteres légvédelmi repeszgránátra, egy szintén négy centiméter átmérőjű légvédelmi páncéltörő gránátra, két légvédelmi lőszerre és két 82-es repeszgránátra találtak.

A robbanó- és nem robbanótestek az elmúlt időszakban nemcsak a kiszáradt folyómederből kerültek elő, a Magyar Honvédség tűzszerészei az ország különböző településein a megszokotthoz hasonlóan a köz- a kül- és a magánterületeken is végezték munkájukat. Érkezett bejelentés többek között Győrből és Hatvanból is, Szárligeten a focipálya parkolójának földmunkái során 26 darab 82 milliméter átmérőjű aknavetőgránát, egy 152 milliméteres repesz-romboló gránátmaradvány, egy F1-es kézigránát, egy WRZG 33 tüzérségi gránát gyújtószerkezete, tíz kilogramm 7,62 milliméter átmérőjű NAGANT lőszer, és egy lőszerrel ellátott fegyvermaradvány került elő.

A munkálatok idejére nem kellett korlátozó intézkedéseket bevezetni, a tűzszerészek a talált robbanótesteket és nem robbanótestnek minősülő tárgyakat a honvédség központi gyűjtőjébe szállították későbbi megsemmisítésre.

Fotó: illusztráció

Címkéktűzszerész