Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezermester

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. január 11. 13:09

Dísztőröket, fegyvernemi kitűzőket, kabalapénzeket, plaketteket, repülőgépeket formázó kulcstartókat ajándékoz barátainak Valentin „Rudi” József. Az egykori vadászpilótát otthoni környezetében minden a szolgálatban eltöltött évtizedeire emlékezteti, féltve őrzött fotóalbuma pedig a magyar katonai repüléstörténet egyik figyelemre méltó kordokumentuma.

1595947540
Nem tud, de nem is akar elszakadni a hadseregtől Valentin József nyugállományú őrnagy. A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egykori vadászpilótájának egész életét a honvédség, a repülés és a repülőgépek töltik ki. Hogy is kezdődött pályafutása?

– Tizenhat évesen, a Sári község melletti repülőtéren ültem először vitorlázógépben. Ifjúsággal kezdtem, később repültem Komán, Pioníron, Vöcsökön és Lepkén is. Nagyon tetszett a dolog, de közben a barátaim, akikkel együtt kezdtem a repülést, „leköröztek", motoros vizsgát tettek. Budaörsön vasárnaponként Jak-okkal repültek, és nekem utasként kellett bekéredzkednem mögéjük a kabinba. Egy idő után viszont, valószínűleg meguntak „hiénaként" állandóan magukkal cipelni, szinte parancsba adták, hogy jelentkezzek én is motoros pilótának. Tetszett az ötlet, nekivágtam. Az orvosin megfeleltem, az MHSZ-nél sikeresen elméleti vizsgát tette, majd 1961 tavaszán már a „nagyokkal" együtt repültem. Egy alkalommal, amikor a tapolcai nyári táborra készültünk, szóltak, hogy szeptember elsején indul a vadászpilóták képzése a Kilián-főiskolán, és közülünk fogják kiválasztani az első évfolyam növendékeit.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 11-én, pénteken megjelelő számában!)