Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ezért már megérte száz évet élni”

Szöveg: Heszler Ramóna Petra |  2016. november 22. 17:16

Századik születésnapja alkalmából köszöntötték Tóvizi Kálmán nyugállományú alezredest a napokban.

1596023477

Az egykori főtisztet Vanyur Tibor ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka, Ignáth Tibor alezredes, az MH KIKNYP budapesti központjának parancsnoka, valamint Tóth László ezredes , az MH Geoinformációs Szolgálat főnöke és Szabó Béla nyugállományú alezredes, az MH Budapesti Nyugállományúak Klubjának titkára  köszöntötte.

Az ünnepeltet Tóth ezredest és Szabó Béla ismerősként üdvözölte, hiszen hosszú és meghatározó karrierje során igazi fogalommá vált a térképészszakmában. Születésnapja alkalmából oklevelet és emlékplakettel adtak át neki.

1596023478

Az MH KIKNYP képviselői a honvédelmi miniszter, valamint a Honvéd Vezérkar főnök által aláírt köszöntő oklevéllel, illetve ajándékokkal teli díszdobozzal érkeztek Kálmán bácsihoz.

„Ezért már megérte száz évet élni" – mondta a köszöntések után Kálmán bácsi, aki 1939-ben kezdte katonai pályafutását, a győri 5. tüzérosztálynál. A hadseregben szerezte térképésztiszti szakképzettségét, amelyet az akkori Honvéd Térképészeti Intézetben kamatoztatott.
Bemérőtisztként kezdte, majd később térképészeti technikusként is dolgozott. Változatos pályája során, olyan feladatok végrehajtásában vett részt, amelyek ma is meghatározóak a katonai térképészek szakmai munkájában. 1972-ben, alezredesként vonult nyugállományba.

A visszaemlékezések során kiderült, hogy fia – aki sajnos már elhunyt – is követte édesapját, és szintén térképésztisztként szolgált a honvédségnél.
Mindketten azóta is legendás alakjai a mai MH Geoinformációs Szolgálat történetének és a térképészszakmának.

1596023478


Fotó: a szerző felvételei